

Ο Άγιος Θεράπων βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους. Είναι χωριό κτισμένο σε υψόμετρο 570 μ. Ανήκει στη γεωγραφική περιφέρεια των κρασοχωρίων. Στα νότια συνορεύει με τις Πάνω Κυβίδες και με την κοινότητα Σούνι – Ζανατζιά, στα βορειοδυτικά με τον Άγιο Αμβρόσιο, στα δυτικά και νοτιοδυτικά με το Βουνί, στα ανατολικά και νοτιανατολικά με τη Λόφου και στα βορειοανατολικά με την Άλασσα.
Σύμφωνα με τον Λουί Ντε Μας Λατρί, το χωριό το 1461 άνηκε σε έναν φεουδάρχη με την ονομασία «Πέτρος Ποδοκατόρου». Στην περιοχή του χωριού και συγκεκριμένα στο χώρο που βρίσκεται το αγίασμα και η εκκλησία του Αγίου Θεράποντα, ασκήτεψε ο ίδιος ο άγιος, από τον οποίο το χωριό πήρε την ονομασία του.
Το ανάγλυφο της περιοχής είναι λοφώδες και το διατρέχουν βαθιά ρυάκια. Από την περιοχή περνάει ο Κρυός ποταμός. Στις άγονες και ακαλλιέργητες εκτάσεις φυτρώνει πλούσια φυσική βλάστηση με ασπάλαθο, μοσφιλιές, τρεμιθιές και θυμάρι.

Το χωριό Άγιος Θεράπων
Η κύρια γεωργική ασχολία των κατοίκων του χωριού για δεκαετίες είναι η αμπελοκαλλιέργεια, η οποία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργήσιμης γης του χωριού. Η καλλιέργεια των αμπελιών ευνοείται από τη σύσταση του εδάφους και από τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Οι κύριες ποικιλίες παραγωγής ήταν το μαύρο σταφύλι, η σουλτανίνη, η μαλάγα και το καρδιναλίου. Στη σύγχρονη εποχή καλλιεργούνται και καινούριες ποικιλίες. Επιπρόσθετα, στο χωριό ευδοκιμούν οπωροφόρα δέντρα (π.χ. ελιές και χαρουπιές), εσπεριδοειδή και λαχανικά.

Στο χωριό επικρατεί η λαϊκή αρχιτεκτονική. Οι πλείστοι δρόμοι είναι στρωμένοι με χαλίκια ή είναι πλακόστρωτοι. Σημαντικές, από αρχιτεκτονικής απόψεως, είναι οι βότες, ένας είδος οικοδομής. Το ισόγειο των οικοδομών αυτών είναι μια καμαροσκέπαστε αίθουσα που χρησιμοποιείται ως αποθήκη για πιθάρια, κρασί ή ως σταύλος ζώων, ενώ στο πάνω από αυτή την αίθουσα κτίζεται με τοπική πέτρα το ανώγι για τη διαμονή των ιδιοκτητών.

Στο χωριό υπάρχει μία εκκλησία και οκτώ εξωκλήσια. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Θεράποντα. Η κατασκευή της άρχισε το 1816 και ολοκληρώθηκε το 1880. Τα εξωκλήσια του χωριού είναι: του Αγίου Θεράποντα, Αγίου Γεωργίου, Αγίων Θεοδώρων, Μυροφόρων, Αγίας Παρασκευής, Παναγιάς Χρυσοσπηλιώτισσας, Αγίων Σαράντα Μαρτύρων, Τιμίου Σταυρού και Αρχιστρατήγων.
Πηγή: hellenicaworld.com