Η Παναγία Μεσοπαντήτισσα του Χάνδακα

13 Ιανουαρίου

Η Ιερά εικόνα της Παναγίας της Μεσοπαντήτισσας μετακομίσθηκε στην Κρήτη από την Κωνσταντινούπολη κατά τους χρόνους της εικονομαχίας, για να διασωθεί από την ασεβή μανία των εικονομάχων. Κατά την παράδοση έχει αγιογραφηθεί από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Την περίοδο της Ενετικής κυριαρχίας στην Κρήτη, η εικόνα φυλασσόταν στον ιερό ναό του Αγίου Αποστόλου Τίτου, στον Χάνδακα (Ηράκλειο). Κάθε δε Τρίτη λιτανευόταν από τους ευλαβείς Χριστιανούς προς ίαση και προστασία από παντός μολυσμού.

Το όνομά της, «Μεσοπαντήτισσα», υποστηρίζεται ότι προέρχεται από την εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου (2 Φεβρουαρίου). Κατ’ άλλους η ονομασία της σημαίνει «Μεσίτρια», ενώ υποστηρίζεται και ότι ονομάστηκε έτσι από την τοποθεσία του ιερού ναού του Αγίου Τίτου, όπου φυλασσόταν, στην «μέσα πάντα» του Χάνδακα.

Η Παναγία Μεσοπαντήτισσα στη Santa Maria della Salute της Βενετίας

Όταν ο Χάνδακας κυριεύθηκε από τους Αγαρηνούς, οι Ενετοί παρέλαβαν τη σεβάσμια εικόνα της Παναγίας και τη μετέφεραν στη Βενετία, όπου την εναπόθεσαν στον ναό της Santa Maria della Salute, που σημαίνει Παναγία της Υγείας και ονομάστηκε έτσι επειδή έσωσε τους Βενετσιάνους από την πανούκλα, που είχε αποδεκατίσει τον πληθυσμό, κατά τα έτη 1630-31.

Εκεί φυλάσσεται και η ιερά εικόνα της Παναγίας Μεσοπαντήτισσας, μέχρι σήμερα. Αντίγραφο της εικόνας υπάρχει στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Τίτου, στο Ηράκλειο, όπου τελείται και η εορτή της Συνάξεώς της, την 13η Ιανουαρίου εκάστου έτους.

Η Santa Maria della Salute στη Βενετία

Πηγές: orthodoxia.online, frixospsiloyenis.blogspot.com

kimintenia.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s