
Εντυπωσιακά σαχνισιά και κεντρικοί εξώστες
Σαν να σταμάτησε ο χρόνος στον παραδοσιακό οικισμό των Κορυσχάδων, αφήνοντας άθικτη την πανέμορφη ορεινή τοπική αρχιτεκτονική. Φωλιασμένος ανάμεσα στις κορυφές Παλαιόκαστρο, Λεκογιάννη και Ψηλό Κοτρόνι, σε υψόμετρο 940 μ., μόλις 4 χλμ. από το Καρπενήσι, ο μικρός οικισμός διατηρεί αναλλοίωτη τη λιτή αύρα της ατίθασης γης της Ευρυτανίας.

Το παλαιό Σχολείο σήμερα στεγάζει το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης
Με τα πρώτα βήματα στη μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία με τον τεράστιο πλάτανο και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, που χτίστηκε το 1865, είναι διάχυτη η αίσθηση της αυθεντικότητας. Κατηφορίζοντας από την πλατεία προς τον «κάτω μαχαλά» κυλά με γάργαρα νερά το ρέμα του χωριού, που καταλήγει στον ποταμό Καρπενησιώτη. Το τοπίο μαγεύει με την ομορφιά του!

Τα πετρόκτιστα σπίτια και δημόσια κτήρια του οικισμού είναι ένα στολίδι για τον τόπο και ένας ξεχωριστός θησαυρός για την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πατρίδας μας! Έλατα και πλατάνια, παγωμένα νερά και μεγαλόπρεπα βουνά συμπληρώνουν μοναδικά το παραμυθένιο σκηνικό. Ένα χωριό της Ελλάδας με φυσική ομορφιά αναλλοίωτη στο χρόνο…

«Άνθη της πέτρας…», όπου κι αν κοιτάξεις λιθόκτιστα σπίτια, τυπικά δείγματα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής
Ο οικισμός πήρε το όνομά του από την αρχαιοελληνική λέξη «κόρυς», που σημαίνει «περικεφαλαία», πιθανόν επειδή, κατά την αρχαιότητα, πολύ κοντά στο χωριό λειτουργούσε μεταλλείο, όπου εξορυσσόταν μέταλλο από το οποίο κατασκευάζονταν όπλα και περικεφαλαίες.

Το χωριό συνδέθηκε άρρηκτα με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Ο λόγος είναι ότι εδώ συνήλθε, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ύστερα από πανελλήνιες μυστικές εκλογές, το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελούσαν αντιπρόσωποι των περισσοτέρων περιοχών της Ελλάδας. Τη διενέργεια των εκλογών αποφάσισε και ανήγγειλε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (Π.Ε.Ε.Α.), η λεγόμενη «Κυβέρνηση του βουνού», που είχε σχηματιστεί με πρωτοβουλία του Ε.Α.Μ., τον Μάρτιο του 1944. Στις εκλογές εκείνες έλαβαν μέρος περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Έλληνες.

Στις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου συμμετείχαν πέντε καθηγητές πανεπιστημίου, δύο μητροπολίτες, οκτώ στρατηγοί, είκοσι δημόσιοι υπάλληλοι, πέντε βιομήχανοι, δέκα δημοσιογράφοι, δεκαπέντε γιατροί, είκοσι πέντε δικηγόροι, είκοσι τρεις αγρότες, δέκα καθηγητές γυμνασίου, είκοσι δύο εργάτες κ.ά. Το παλαιό σχολείο, ένα λιθόκτιστο κτήριο, όπου τότε ελάμβαναν χώρα οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου, σήμερα στεγάζει το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Στο ισόγειο υπάρχει βιβλιοθήκη με συλλογή συγγραμμάτων, ενώ στον πάνω όροφο λειτουργεί μόνιμη έκθεση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.