Αγία Αριάδνη

18 Σεπτεμβρίου

Η Αγία Αριάδνη ήταν δούλα ωστόσο απεδείχθη ανώτερη και λαμπρότερη από πολλές κυρίες της κοινωνίας της εποχής της, δούλες των κοσμικών ματαιοτήτων.

Έζησε στα χρόνια των βασιλέων Αδριανού και Αντωνίνου (117-139 μ.Χ.) και έγινε χριστιανή στην πόλη των Προμισέων (ή Πρυμνησού) στο θέμα της Φρυγίας Σαλουταρίας. Όταν το πληροφορήθηκε ο αφέντης της Τέρτυλος, ένας από τους ισχυρότερους προκρίτους της πόλης την εποχή εκείνη, την πίεζε σθεναρά να επανέλθει στην ειδωλολατρία.

Εκείνη όμως επέμενε στη χριστιανική ομολογία της και στάθηκε αδύνατο να την πείσουν να θυσιάσει στα είδωλα, κατά την ήμερα που γιόρταζε τα γενέθλιά του ο γιος του κυρίου της. Τότε ο κύριός της εξοργίστηκε πολύ και διέταξε και την έδειραν σκληρά και τη βασάνισαν πολύ, γδέρνοντας τις σάρκες της με σιδερένια νύχια.

Για ν’ αποφύγει περισσότερες πιέσεις και βασανισμούς, η Αριάδνη κατάφερε και ξέφυγε από το σπίτι του κυρίου της. Και ενώ την καταδίωκαν οι άνθρωποί του, η κοπέλα έπεσε σε έναν γκρεμό όπου και βρήκε τον θάνατο. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η ίδια η μάρτυς παρεκάλεσε τον Θεό ν’ ανοίξει μία πέτρα και να τη δεχθή στη ρωγμή της για να παύσουν τα μαρτύριά της και ο κατατρεγμός της. Εκεί μέσα η Αριάδνη, ευχαριστώντας τον Θεό, παρέδωσε το πνεύμα της, ενώ τους διώκτες της θανάτωσαν με δόρατα άγγελοι Κυρίου.

Απολυτίκιο
Ήχος δ’. Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ

Τη του Χριστού κυβερνωμένη παλάμη, ουκ εδουλώθης την ψυχήν Αριάδνη, αλλά ελευθέρα γνώμη ηνδραγάθησας, πάσαν γαρ επίνοιαν, του εχθρού καθελούσα, στέφος χαριτόπλοκον, εκ Θεού εκομίσω, ον εκδυσώπει Μάρτυς εκτενώς, ελεηθήναι, τους σε μακαρίζοντας.

Το όμορφο εκκλησάκι της Αγίας Αριάδνης
στο οροπέδιο του Νισήμου

Το επιβλητικό οροπέδιο του Νισήμου εκτείνεται σε υψόμετρο 930 μ. στις νοτιοδυτικές υπώρειες του υψώματος της Σελένας (1.588 μ.), στο κεντρικό Λασίθι. Η ονομασία «Νήσιμος» προέρχεται ενδεχομένως από το όνομα του μαθητή του Αποστόλου Παύλου Ονήσιμου, προς τιμήν του οποίου πιθανόν υπήρχε παλαιότερα ναός στην περιοχή.

Το οροπέδιο δεν κατοικείται σήμερα και το μόνο που συναντά κανείς είναι τα εκκλησάκια του Τιμίου Σταυρού, το οποίο στέκεται πάνω από το χωριό του Τζερμιάδω και της Αγίας Αριάδνης, το μοναδικό εκκλησάκι σε όλη την Ελλάδα αφιερωμένο στην Αγία με το αρχαίο μινωικό όνομα.

Η ψηλή βλάστηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, με εξαίρεση λίγα δέντρα, ενώ τα τριγύρω βουνά είναι εντελώς γυμνά, κάνοντας το βραχώδες τοπίο άγριο. Μαζί με το άλλο οροπέδιο, του Λιμνάκαρου, αποτελούν τα πιο γνήσια Κρητικά τοπία, δίπλα από το μεγάλο Οροπέδιο του Λασιθίου. Η πρόσβαση είναι εύκολη. Υπάρχει τσιμεντένιος ανηφορικός δρόμος μήκους 2,5 χλμ. από το χωριό Τζερμιάδω.

Πηγή: ieramonopatia.gr, lasithi.gov.gr, iscreta.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s