Δημοτική Πινακοθήκη Διδυμοτείχου

Στο όμορφο, ακριτικό Διδυμότειχο, το ελληνικό «Τολέδο», όπως αποκαλείται λόγω της μορφολογίας και του αναγλύφου του που θυμίζουν έντονα το τοπίο της μεσαιωνικής Ισπανικής πόλης, η «Δημοτική Πινακοθήκη Δημητρίου Ναλμπάντη» άνοιξε εκ νέου τις πόρτες της για να υποδεχθεί τους λάτρεις της τέχνης και του πολιτισμού.

Δ. Ναλμπάντης

Ο Δήμος Διδυμοτείχου προσκαλεί το κοινό να την επισκεφτείτε και να θαυμάσει τα έργα του καταξιωμένου Θρακιώτη ζωγράφου Δημήτρη Ναλμπάντη. Επίσης ανακοινώνει ότι διενεργείται, μέχρι τέλους του έτους, περιήγηση στο ιστορικό κάστρο του Καλέ με αφετηρία τη Δημοτική Πινακοθήκη. Στόχος του Δήμου Διδυμοτείχου και του «Ευγενιδείου Κ.Π.Α.Π.Ν.Π.» είναι να προσελκύσουν επισκέπτες από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως επίσης να ευαισθητοποιήσουν τους δημότες σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Διδυμοτείχου στεγάζεται στην πρώην οικία Βαφειάδη, ένα κτήριο που παρουσιάζει την ιδιοτυπία της ισόγειας πρόσοψης και διώροφου εσωτερικού. Είναι μια αστική οικία του Μεσοπολέμου με απόλυτα συμμετρικά ανοίγματα και καμπύλο ξύλινο υπέρυθρο στον εξώστη. Εσωτερική κλίμακα οδηγεί στον κάτω όροφο που είχε βοηθητικό χαρακτήρα. Η θέα από τα πίσω παράθυρα είναι μαγευτική και εκτείνεται ως τον Ερυθροπόταμο, τον Έβρο και τα απέναντι χωριά.

Το κτήριο έχει αποκατασταθεί από τον Δήμο και λειτουργεί ως «Δημοτική Πινακοθήκη Δημητρίου Ναλμπάντη». Ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Μάιο του 2000 και εγκαινιάστηκε από τον Θεόδωρο και την Γιάννα Αγγελοπούλου. Όλοι οι πίνακες, οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό και το εξωτερικό του κτηρίου είναι δωρεά του Δημήτρη  Ναλμπάντη στον Δήμο Διδυμοτείχου.

Ο ζωγράφος γεννήθηκε στο Διδυμότειχο, αλλά μοιράζει τον χρόνο και το έργο του μεταξύ Διδυμοτείχου και Αθήνας. Έπιασε πινέλο στα πέντε του χρόνια, στο Διδυμότειχο, ενώ στα επτά του κοπιάρει τον Ντε Λακρουά και μαθητεύει ελεύθερο σχέδιο δίπλα στον ζωγράφο Νίκο Τζιώτη. Στα δώδεκά του αγιογραφεί και αρχίζει να παρουσιάζει τις δουλειές του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Η πρώτη σημαντική βράβευση έρχεται το 1986 από την UNESCO και την Ένωση Κριτικών της Ευρώπης. Το 1987 βραβεύεται από την UNICEF, ενώ το 1990 δημιουργεί ομάδα τοιχογράφων. Τα έργα του παρουσιάζονται σε πλήθος συλλογών του εσωτερικού και του εξωτερικού. Η μεγαλύτερη έως σήμερα διάκριση του ζωγράφου έρχεται το 2000, όταν το έργο του επελέγη να γίνει γραμματόσημο σε ειδική σειρά που εκδόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.

Το έργο του ζωγράφου Δημήτρη Ναλμπάντη με θέμα «Μνήμες» βραβεύτηκε το 2000 από τον Κόφι Ανάν και έγινε γραμματόσημο του ΟΗΕ, το μόνο που επελέγη από ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα εκπροσωπείται για πρώτη φορά σε αυτό τον διαγωνισμό και έτσι η διάκριση αποτελεί Ελληνική πρωτοτυπία. Το όνομα του Δημήτρη Ναλμπάντη συγκαταλέγεται πλέον σε κατάλογο με τους μεγαλύτερους ζωγράφους του κόσμου (Σαλβαντόρ Νταλί, Πικάσσο, Vermeer, Henry Moore, Ραφαέλ, Andrew Wyeth, Hans Erni και Leroy Nieman) των οποίων τα έργα έγιναν γραμματόσημα του ΟΗΕ.

Το 2003, άλλα τέσσερα έργα του έγιναν γραμματόσημα στη σειρά «Προστασία Περιβάλλοντος» των Ελληνικών Ταχυδρομείων, ενώ το 2006 φιλοτέχνησε δωρεάν τα εικαστικά του «Σχολείου της Ειρήνης και του Περιβάλλοντος» στον Δήμο Τριγώνου Έβρου. Η έκθεσή του «Τέχνη και περιβάλλον» (2007) διοργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης – Έβρου.

Οι πίνακες και οι τοιχογραφίες, που εκτίθενται στην Πινακοθήκη, είναι κυρίως επηρεασμένοι από τα τοπία του Διδυμοτείχου. Τα περισσότερα έργα του ανήκουν στον μαγικό ρεαλισμό. Υπάρχουν βέβαια επιρροές και από άλλα κινήματα της ζωγραφικής, όπως από τον ιμπρεσιονισμό, εξπρεσιονισμό, avenge art κ.ά. Στις τοιχογραφίες βλέπουμε διάφορα βυζαντινά διακοσμητικά τα οποία συναντούμε και στις βυζαντινές εκκλησίες της πόλης. Τα έργα του ζωγράφου εκτίθενται στη Δημοτική Πινακοθήκη Διδυμοτείχου, στο κτήριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη καθώς και σε Μουσεία και Συλλογές εντός και εκτός Ελλάδος.

Οι μέρες και ώρες λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης Δημητρίου Ναλμπάντη είναι: Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, ώρες: 10:00-13:30. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 25533 50602-3. Δ/νση: Πατριάρχου Διονυσίου 3, Διδυμότειχο, Ν. Έβρου.

Πηγή: alexpolisonline.com, didymoteicho.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s