Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη Ληξουρίου

Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη Ληξουρίου, μία από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες των Επτανήσων, φιλοξενεί χιλιάδες βιβλία που χρονολογούνται από τις αρχές του 16ου αιώνα, καθώς επίσης και μουσείο εκθεμάτων με αντικείμενα της Κεφαλονιάς από την ίδια περίοδο και ένα σπάνιο αρχειακό υλικό. Αριθμεί περί τους 30.000 τόμους βιβλίων και περιοδικών, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, ενώ η συλλογή της ανανεώνεται συνεχώς με σύγχρονα έργα. Αποτελεί έναν μοναδικής αξίας θεσμό της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής της Κεφαλονιάς, που σφράγισε ξεχωριστά την ιστορία του τόπου και κάνει πάντοτε τους Ληξουριώτες περήφανους!

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη – Μουσείο Τυπάλδων – Ιακωβάτων Ληξουρίου, γνωστή ως «Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη», στεγάζεται σε διώροφο αρχοντικό της οικογένειας Τυπάλδου – Ιακωβάτου, που κτίστηκε το 1866 και αναπαλαιώθηκε το 1984, αλλά «χτυπήθηκε» σοβαρά από τους σεισμούς του 2014.

Είναι χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής των μέσων του 19ου αιώνα, ενώ ο περιβάλλων χώρος του, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του, συμβάλλει στην προβολή του κτηρίου. Το κτίσμα αποτελείται από 14 δωμάτια, ενώ κύριο χαρακτηριστικό του αποτελούν οι οροφές των εσωτερικών χώρων που κοσμούνται από οροφογραφίες εξαιρετικής τέχνης και φατνώματα (ζωγραφιστές κοιλότητες). Ολόκληρο το κτήριο και ο περιβάλλων χώρος του κηρύχθηκαν «έργο τέχνης» από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1968.

Πρόκειται για αξιόλογο, τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής της εποχής του και αποτελεί ένα μοναδικής αξίας στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, που κάνει τους Ληξουριώτες περήφανους.

Το αρχοντικό κτίστηκε από τους αδερφούς Κωνσταντίνο (1795-1867), Νικόλαο (1801-1884), Χαράλαμπο (1810-1885) και Γεώργιο (1814-1882), που ήταν τέκνα του Αλοϊσίου Τυπάλδου – Ιακωβάτου και της Αικατερίνης, το γένος Κρασά. Η οικογένεια του Αλοϊσίου αποτελεί κλάδο του οίκου των Τυπάλδων, που μαρτυρείται στην Κεφαλονιά από το 1408. Οι αδερφοί Τυπάλδοι – Ιακωβάτοι διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους στα γράμματα, στις επιστήμες και στην πολιτική ζωή της εποχής τους. Χάρη στη φιλομάθεια, στην επιμέλεια, στη βιβλιογραφία και στη συλλεκτική τους διάθεση, συγκεντρώθηκε ένας αξιόλογος αριθμός βιβλίων, αρχαίων αντικειμένων, εκκλησιαστικών εικόνων, που αποτέλεσαν μαζί με τα έπιπλα και τα πορτραίτα της οικογένειας τη βάση για τη δημιουργία ενός ιδιωτικού – οικογενειακού μουσείου και μιας από τις πλουσιότερες ιδιωτικές βιβλιοθήκες στα Επτάνησα.

Το αρχοντικό των Τυπάλδων – Ιακωβάτων περιήλθε στη μοναδική απόγονο και κληρονόμο της οικογένειας, Αικατερίνη Ιακωβάτου – Τουλ, της οποίας τα παιδιά, εκτελώντας επιθυμία της μητέρας τους, δώρισαν το οίκημα και ό,τι αυτό περιείχε στο ελληνικό Δημόσιο, το έτος 1963, με τον όρο να ιδρυθεί και να στεγαστεί σε αυτό Βιβλιοθήκη – Μουσείο. Ούτως, με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Οικονομικών, ιδρύθηκε το 1963 στο Ληξούρι η περίφημη «Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη», με την επωνυμία «Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη – Μουσείο Ληξουρίου Τυπάλδων – Ιακωβάτων», η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ).

Στο ισόγειο του κτηρίου στεγάζεται η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ληξουρίου, η οποία αριθμεί περίπου 30.000 τόμους βιβλίων και περιοδικών, που έχουν εκδοθεί από το 16ο αι. έως και σήμερα, πολλά από τα οποία είναι σπάνια και δυσεύρετα και καλύπτουν ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, επιστημονικών και ψυχαγωγικών. Μεταξύ άλλων, φιλοξενούνται χειρόγραφα, ενδιαφέροντα αντικείμενα ιστορικής αξίας και σπάνιο αρχειακό υλικό, ανάμεσα στο οποίο συγκαταλέγεται μεγάλο μέρος του Αρχείου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Στον όροφο λειτουργεί Μουσείο, όπου εκτίθενται κειμήλια της οικογένειας Τυπάλδου – Ιακωβάτου και φυλάσσεται το Αρχείο της με πολύ ενδιαφέρον υλικό. Η συλλογή της Βιβλιοθήκης εμπλουτίζεται διαρκώς και με νέα έργα, ενώ λειτουργεί και Τμήμα σύγχρονου βιβλίου, από το οποίο με μια απλή διαδικασία οι ενδιαφερόμενοι εγγράφονται και μπορούν να δανείζονται βιβλία.

Τόσο ο κύριος όσο και ο κατάλληλα διαμορφωμένος προαύλιος χώρος του κτηρίου φιλοξενούν αξιόλογες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, μουσικές, λογοτεχνικές και εν γένει καλλιτεχνικές βραδιές, εκθέσεις κ.ά. τις οποίες πλαισιώνει ένθερμα το κοινό. Στο Κέντρο Πληροφόρησης της Βιβλιοθήκης οι υπολογιστές χρησιμοποιούνται δωρεάν.

Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη διοργανώνει ξεναγήσεις του κοινού στους χώρους της και δέχεται επισκέψεις σχολείων, φοιτητών, ερευνητών, τουριστών κ.ά. Επίσης δέχεται φοιτητές για πρακτική εξάσκηση κυρίως στους τομείς της Μουσειολογίας και των Δημοσίων σχέσεων. Το έργο των υπευθύνων στηρίζουν και πλαισιώνουν και οι φίλοι της Βιβλιοθήκης, μέσω του εθελοντισμού.

Μετά τους σεισμούς του 2014 που έπληξαν την περιοχή, η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη ανέστειλε τη λειτουργία της για αρκετά χρόνια, προκειμένου ν’ αποκατασταθούν οι σοβαρές ζημιές που υπέστη. Από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού προχωρά σε σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών της.

Στοιχεία επικοινωνίας: Ληξούρι Κεφαλληνίας, ΤΚ: 282 00, τηλέφωνο: (+30) 26710 91325, email: mail@vivl-lixour.kef.sch.gr

Πηγές:
http://vivl-lixour.kef.sch.gr/?lang=el
periferiaristas.blogspot.gr
localit.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s