14 Αυγούστου

Ο μαρτυρικός Πόντος έδωσε και αυτός μια σειρά από ηρωικούς Νεομάρτυρες στην Εκκλησία και το Έθνος, οι οποίοι όρθωσαν το ανάστημά τους στον βάρβαρο αλλόθρησκο Οθωμανισμό, υπεράσπισαν την πίστη του Χριστού και εξέφρασαν την αντίσταση της πονεμένης Ρωμιοσύνης. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο άγιος Νεομάρτυς Συμεών ο Τραπεζούντιος ο Χρυσοχόος.
Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα του Πόντου στις αρχές του 17ου αιώνα από ευσεβείς ορθοδόξους χριστιανούς γονείς, οι οποίοι του ενέπνευσαν την πίστη στο Σωτήρα Χριστό και του δίδαξαν την αρετή και το αδούλωτο φρόνημα. Όταν ενηλικιώθηκε αποφάσισε να πάει να ζήσει στην Κωνσταντινούπολη, όπου έμαθε την τέχνη του χρυσοχόου και λειτουργούσε δικό του εργαστήριο και κατάστημα χρυσοχοΐας. Ήταν άνθρωπος αγαθών προθέσεων, αγαπούσε πολύ τον Θεό και ήταν πιστός χριστιανός που προσπαθούσε να ρυθμίσει τη ζωή του σύμφωνα με το Ευαγγέλιο. Ήταν φιλάνθρωπος και ελεήμων και μέρος του εισοδήματός του το έδινε ως ελεημοσύνη στους φτωχούς, στις χήρες και στα ορφανά.
Ο Συμεών κάποια μέρα χωρίς να το θέλει βρέθηκε παρών σε μια διαμάχη και κατηγορήθηκε άδικα για τον φόνο ενός Εβραίου της Πόλης που είχε διαπράξει κάποιος άλλος χριστιανός. Αφού του απήγγειλαν την κατηγορία του φόνου, του πρότειναν, αν ήθελε να αθωωθεί και να γλυτώσει τη ζωή του, να εξισλαμισθεί. Αυτό άλλωστε υπαγόρευε το Κοράνιο: όποιος ασπαζόταν το Ισλάμ, του χαριζόταν οποιαδήποτε ποινή σε βάρος του. Επίσης οι Οθωμανοί του έταξαν χρήματα, αξιώματα και τιμές, αν αλλαξοπιστούσε.
Όμως ο Συμεών έμεινε αμετάπειστος και απάντησε θαρραλέα: «Αν και σε μύριους θανάτους με καταδικάσετε, δεν θα κατορθώσετε να μου σαλέψετε την πίστη μου και την αγάπη μου για τον Ιησού Χριστό. Δεν θα χωρίσω από τον Κύριό μου και Θεό μου». Οι δικαστές έγιναν έξαλλοι από τον θυμό τους και έβγαλαν την απόφαση: θάνατος διά απαγχονισμού…
Τότε τον παρέδωσαν στο απόσπασμα, για να τον οδηγήσει στον βεζίρη και να εκτελεστεί η ποινή. Εκείνος τον παρέδωσε σε σκληρούς και ανελέητους δημίους, οι οποίοι τον έσυραν δεμένο και, κακοποιώντας τον με πρωτοφανή βαναυσότητα, τον έφεραν σε μια τοποθεσία, που ονομαζόταν Μπεχτσέ-Καπί της Πόλης. Εκεί τον κρέμασαν σε έναν πλάτανο. Ήταν 14 Αυγούστου του 1653.
Οι Χριστιανοί πλήρωσαν και παρέλαβαν το τίμιο λείψανο του μάρτυρα, το οποίο ενταφίασαν με τιμές. Το συναξάρι του έγραψε ο γνωστός λόγιος Ιωάννης Καρυοφύλλης. Η μνήμη του τιμάται στις 14 Αυγούστου, την ημέρα του μαρτυρίου του. Θεωρείται δε ο προστάτης άγιος των χρυσοχόων.
Πηγή: ekklisiaonline.gr