Η Αγία Μεγαλομάρτυς Παρασκευή η θαυματουργή

26 Ιουλίου

«Θεῷ παρεσκεύασας ἁγνὸν ὡς δόμον,
Σαυτὴν ἄγουσα, Σεμνή, εἰς κατοικίαν.
Παρασκευὴν ἔκτανεν εἰκάδι χαλκὸς ἐν ἕκτῃ»

Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη, στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου (138-160 μ.Χ.). Ήταν κόρη των ευσεβών Χριστιανών, Αγάθωνα και Πολιτείας, οι οποίοι φρόντισαν για τη χριστιανική αγωγή της, όπως είχαν υποσχεθεί στο Θεό στην περίπτωση που θα τους έδινε ένα παιδί. Επειδή το παιδί γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή έλαβε αυτό το όνομα. Μετά τον θάνατο των γονέων της, η Παρασκευή μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς και ανέπτυξε ιεραποστολική δράση στη Ρώμη και στα περίχωρα της πόλης, κηρύσσοντας τον λόγο του Χριστού. Η δράση της αυτή προκάλεσε τον ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Αντωνίνο, ο οποίος τη συνέλαβε και της υποσχέθηκε υλικά αγαθά, αν θα θυσίαζε στα είδωλα.

Βλέποντας όμως πως η Αγία παρέμενε σταθερή στην πίστη της, την υπέβαλε στο βασανιστήριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας, το οποίο υπέμεινε με καρτερικότητα. Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε έναν λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως είδε την Αγία άθικτη, πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα -καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η αγία είχε μείνει ανέπαφη- για να δοκιμάσει, αν πράγματι ήταν καυτός και αμέσως τυφλώθηκε. Η Αγία με προσευχή έδωσε στον Αντωνίνο το φως του, με αποτέλεσμα εκείνος να πιστέψει στον Χριστό και να ελευθερώσει την Αγία.

Στη συνέχεια, η Αγία Παρασκευή εξακολούθησε να κηρύττει το Ευαγγέλιο σε άλλα μέρη, μέχρι που έφτασε στην Ελλάδα. Κάποτε βρέθηκε στα θεσσαλικά Τέμπη, όπου ο ειδωλολάτρης άρχοντας της περιοχής, μαθαίνοντας τη δράση της, την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια, τα οποία η αγία υπέμεινε καρτερικά, για να τελειωθεί με δι’ αποκεφαλισμού θάνατο. Η μνήμη της τιμάται την 26η Ιουλίου εκάστου έτους. Η Αγία Παρασκευή είναι η προστάτιδα αγία της υγείας των ματιών και της οράσεως.

Ἀπολυτίκιον (Κατέβασμα) (Ἦχος α’)
Τὴν σπουδήν σου τῇ κλήσει κατάλληλον, ἐργασαμένη φερώνυμε, τὴν ὁμώνυμόν σου πίστιν εἰς κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευὴ ἀθλοφόρε· ὅθεν προχέεις ἰάματα, καὶ πρεσβεύεις ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Κοντάκιον (Ἦχος δ’ – Ἐπεφάνης σήμερον)
Τὸν ναόν σου πάνσεμνε, ὡς ἱατρεῖον ψυχικὸν εὑράμενοι, ἐν τούτῳ πάντες οἱ πιστοί, μεγαλοφώνως τιμῶμέν σε, Ὁσιομάρτυς Παρασκευὴ ἀοίδιμε.

Ο λαός μας τιμά ιδιαίτερα τη μεγάλη Αγία της πίστεώς μας και ευλαβείται τη χάρη Της. Σε πολλά μέρη της πατρίδας μας υπάρχουν ναοί, μονές και ξωκκλήσια αφιερωμένα στην Αγία Παρασκευή. Εδώ ξεχωρίσαμε μερικά:

Ναΐσκος της Αγίας Παρασκευής στην Κάντανο Χανίων

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην Απείρανθο Νάξου

Ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής στην Αρναία Χαλκιδικής

Εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στη Λέσβο

Ναός αφιερωμένος στην αγία Παρασκευή στη Σαμοθράκη

Ο ενοριακός ναός της Αγίας Παρασκευής στο Ασημένιο Έβρου

Η Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι Ιωαννίνων,
πάνω απ’ το φαράγγι του Βίκου (14ος αι.)

Η ιερά μονή Αγίας Παρασκευής Σγουράδων στην Κέρκυρα

Το ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής στην Αίγινα

Εσωτερική άποψη του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Μετσόβου

Ο ναός της Αγίας Παρασκευής με το αγίασμα, στα θεσσαλικά Τέμπη, στον τόπο του μαρτυρίου της Αγίας

Ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής στον ομώνυμο δήμο της Αττικής

Η Αγία Παρασκευή στο Αϊβαλί, όπως τη φιλοτέχνησε ο Φώτης Κόντογλου

Πηγή: saint.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s