Η Γιορτή της Μητέρας

2η Κυριακή του Μαΐου

Η γιορτή της μητέρας (ή ημέρα της μητέρας) είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Ιστορικά προέρχεται από ένα αμερικανικό κίνημα των γυναικών – μητέρων με την ονομασία «Mothers Friendships Day», που ιδρύθηκε το 1965 από την Άνν Τζάρβις (Ann Jarvis) κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού εμφυλίου πολέμου (1861-1865). Το κίνημα των γυναικών δραστηριοποιήθηκε υπέρ της ειρήνης με διάφορες ακτιβιστές δραστηριότητες και συνέχισε τις δράσεις ακόμα και μετά τη λήξη του πολέμου, κυρίως με τον αγώνα για την επανένωση οικογενειών που είχαν χωριστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Επιθυμία της Ann Jarvis, που είχε εργαστεί στο παρελθόν για τη βελτίωση της υγιεινής και ασφάλειας σε Ομοσπονδιακά στρατόπεδα, που είχαν πληγεί από επιδημία τυφοειδούς πυρετού, ήταν να καθιερώσει την εορτή ως ένα ετήσιο μνημόσυνο για τις μητέρες που χάθηκαν, αλλά δεν πρόλαβε να εκπληρώσει την επιθυμία της αυτή καθώς πέθανε το 1905. Αργότερα, η κόρη της, Anna Jarvis, θέλοντας να τιμήσει τη μητέρα της συνέχισε το έργο που ξεκίνησε εκείνη, καθιερώνοντας μια μέρα που θα τιμά κάθε χρόνο όλες τις μητέρες. Το σύνθημά της ήταν ότι «η μητέρα είναι το πρόσωπο που έχει κάνει τα περισσότερα για τον καθένα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο».

Η παγκόσμια ημέρα της μητέρας άρχισε να εορτάζεται στη Δυτική Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, απ’ όπου και καταγόταν η Άννα Τζάρβις, το 1910. Το 1914 στις Ηνωμένες Πολιτείες υπεγράφη εθνική διακήρυξη για την μέρα της μητέρας και καθιερώθηκε η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως εθνική εορτή για να τιμήσει τις μητέρες. Σήμερα η γιορτή της μητέρας εορτάζεται σε πάνω από 40 χώρες ανά τον κόσμο.

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία εορτάζει την Παναγία μας, η οποία μαζί με τον Ιωσήφ οδηγεί τον 40ήμερο Ιησού στον Ναό για να ευλογηθεί κατά την παράδοση των Ιουδαίων, δηλαδή να «σαραντίσει», όπως λέμε στην Ελλάδα κατά τη δική μας παράδοση. Μια παράδοση που και σήμερα τηρούν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός).

Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά τη δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου. Η εκκλησία όμως προβάλλει την εορτή της Υπαπαντής σύμφωνα με την παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.

Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες του κόσμου!

Μητέρα

Μεσ’ της αγάπης το μεθύσι
είχα πιστέψει πως εσύ θα είχες σβύσει
πως των χαδιών της η πλανεύτρα μουσική
ξέγραψε κάθε μου λατρεία στοργική.

Πόσο γελάστηκα μητέρα
Έφυγ’ εκείνη μ’ ένα φύσημα του αγέρα
κι έμεινες πλάι μου εσύ με πιο στοργή
του χωρισμού μου να γιατρέψης την πληγή.

Μητέρα
Απ’ την καρδιά μου ποιος μπορεί για να σε βγάλη
Μητέρα
Είσαι απ’ όλες τις αγάπες πιο μεγάλη!

Κι αν σε πληγώνω κι αν σε σκοτώνω εσύ γελάς
Σε κάνω πτώμα και τότε ακόμα
σκύβεις μ’ αγάπη και με φιλάς.
Μητέρα
Μόνη γυναίκα π’ ομορφαίνει όλη την Πλάση!

(Μουσική: Ζοζέφ Κορίνθιος, Στίχοι: Κώστας Κοφινιώτης, Μουσική Συλλογή Ν. Σδρέγα, Ερμηνεία: Άλκης Παγώνης, 1949)

Πηγή: ethnos.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s