Η Ελληνική Ομογένεια για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επαναστάσεως

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Ελληνική Ομογένεια στο εξωτερικό έδωσε το δικό της δυναμικό παρόν στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Φέτος, οι εορτασμοί είχαν παντού, εντός και εκτός Ελλάδος, ιδιαίτερο ενθουσιασμό και συγκινησιακή φόρτιση, καθώς εορτάζουμε τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Επαναστάσεως.

Στο πλαίσιο αυτό, με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουμε τις επετειακές εκδηλώσεις του Ελληνικού Σχολείου του ιερού ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Elkins Park της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ, για τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν θεατρικά δρώμενα, απαγγελία ποιημάτων και εκκλησιαστικούς ύμνους από τους μαθητές και πλαισιώθηκαν από τις ομιλίες των εκπαιδευτικών του σχολείου, που συμπλήρωσαν ιδανικά το αφιέρωμα για τον Επαναστατικό Αγώνα των σκλαβωμένων Ελλήνων, χάρη στον οποίο αποτίναξαν τον τουρκικό ζυγό και χάρισαν στην πατρίδα μας την πολυπόθητη ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία.

Η παρουσίαση των εκδηλώσεων έγινε από την Καθηγήτρια του σχολείου κα Δήμητρα Σπηλιώτη, ενώ η Διευθύντρια του σχολείου κα Debbie Sourias, απηύθυνε χαιρετισμό και ευχαριστίες. Την πατρική ευλογία του και τις ευχές του για την επιτυχία της εκδήλωσης εξέφρασε και ο π. John Johns μαζί με τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους όσους συνετέλεσαν και στήριξαν την προσπάθεια. Λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί για την πανδημία, το σχολείο προέβαλε διαδικτυακά την εκδήλωση, για την οποία ετοιμάστηκε το ακόλουθο βίντεο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι όλα τα επετειακά κείμενα που ακούστηκαν στην εκδήλωση, αποδόθηκαν από τους μαθητές στην Ελληνική γλώσσα, μολονότι δεν αποτελεί την κύρια γλώσσα που ομιλείται στην καθημερινότητά τους. Τούτο καθιστά ακόμα περισσότερο αξιέπαινη την προσπάθειά τους, αλλά φανερώνει και πόσο σπουδαίο είναι το έργο που επιτελείται από τους εκπαιδευτικούς τους και πόσο ελληνικό φρόνημα διατηρούν, παρ’ όλο που ζουν τόσο μακριά από την Ελλάδα!

Εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή συγχαρητήρια προς τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τη διεύθυνση του σχολείου για την εξαιρετική εκδήλωσή τους και τους ευχόμαστε να έχουν πάντοτε επιτυχίες και πνευματικά καρποφόρο έργο!

Το Ελληνικό Σχολείο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ιδρύθηκε το 1901, στο Elkins Park της Φιλαδέλφειας. Η λειτουργία του βασίζεται στους εκπαιδευτικούς στόχους που έχει θέσει ο Χάρτης της Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής και οι αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων. Αποστολή του σχολείου είναι να διδάξει στους μαθητές του την ελληνική γλώσσα, να τους ενσταλάξει αίσθημα υπερηφάνειας και σεβασμού για την ελληνική ιστορία και κληρονομιά, να προωθήσει τις αξίες της πίστεώς μας και να ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων.

Χρόνια Πολλά! Ζήτω η Ελλάδα και η Ελληνική Ομογένεια!

Παρακολουθήστε ενδιαφέροντα αποσπάσματα από την επετειακή εκδήλωση στο ακόλουθο βίντεο:

Πηγές:
– The Annunciation Elkins Park Greek School, σε: http://www.anngoc.org/
– cosmosphilly.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s