Το σαγηνευτικό Μπεμπέκ στο Βόσπορο

Ανήμερα του Αγίου Χαραλάμπους ο νους μας ταξιδεύει στο πανέμορφο Μπεμπέκ, το αριστοκρατικό παραθαλάσσιο προάστιο της Κωνσταντινουπόλεως που, με το ξεχωριστό τοπίο του και την εκλεπτυσμένη αρχοντιά του, μαγεύει τον επισκέπτη της ευρωπαϊκής ακτής του Βοσπόρου και σήμερα τιμά τον προστάτη άγιό του.

Παλαιές φωτογραφίες του Μπεμπέκ, από τη δεκαετία ’60

Οι λεγόμενες Χηλές (καθαρ. Χηλαί) είναι η ελληνική ονομασία παράλιου προαστίου της Κωνσταντινουπόλεως και ομωνύμου όρμου, βορείως του Νιχωρίου. Πριν την οθωμανική κατάκτηση, η περιοχή αναφέρεται και ως «Σκαλί». Οι Τούρκοι την αποκαλούν «Μπεμπέκ» (Bebek) και εξ αυτού πολλά ελληνικά λεξικά την αναφέρουν και ως «Βεβέκιο» ή «Βεβέκιον», που όμως συνιστά εξελληνισμένη απόδοση της τουρκικής ονομασίας.

Το όνομα του προαστίου προέρχεται από τον Μπεμπέκ Τσελεμπί, αρμόδιο για την επιβολή του νόμου κατά την ηγεμονία του σουλτάνου Mεχμέτ ΙΙ, ο οποίος διορίστηκε σε αυτήν την περιοχή, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Οθωμανούς, για να ελέγχει την ασφάλεια.

Το Μπεμπέκ από τον Βόσπορο

Το Bebek είναι μία από τις πιο όμορφες τοποθεσίες στον Bόσπορο, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης. Οι ιστορικές αναφορές στην περιοχή χάνονται στο βάθος του χρόνου, όταν ακόμα αποτελούσε απομακρυσμένο προάστιο της Βασιλεύουσας. Περί τα τέλη του 1750 αρχίζουν να χτίζονται στο Μπεμπέκ οι πρώτες μεγάλες παραθεριστικές κατοικίες, που όμως ήταν προσβάσιμες μόνο σε υψηλόβαθμους υπαλλήλους της Οθωμανικής Πύλης και στους Αυλικούς των Σουλτάνων.

Με την πάροδο ωστόσο των ετών, συγκεντρώθηκαν στο Μπεμπέκ και άλλες κοινότητες, όπως Λεβαντίνοι, Ρωμιοί και Εβραίοι (οι Αρμένιοι κατοικούσαν πολύ πιο νότια). Το Μπεμπέκ, ως ενιαίο οικιστικό σύνολο, καθιερώθηκε μετά το 1910, ενώ άρχισε σιγά – σιγά να σχηματίζει αυτόνομο οικισμό και έτσι να μην αποτελεί περιοχή του Νιχωρίου, αλλά πλέον αυτόνομη Κοινότητα.

Ο ενοριακός ναός Αγ. Χαραλάμπους, παλαιά ξύλινα σπίτια και το Αγίασμα των Δώδεκα Αποστόλων στο Μπεμπέκ

Η ζωή των Ρωμιών του Μπεμπέκ έχει ως πνευματικό της κέντρο την εκκλησία του πολιούχου και προστάτη τους Αγίου Χαραλάμπους, που αποτέλεσε την κύρια εκκλησία της Ελληνικής κοινότητας από το 19ο αιώνα καθώς και μια από τις πιο όμορφες ιστορικές εκκλησίες της περιοχής. Πρώτη μνεία της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους του Μπεμπέκ, γίνεται το 1796 σε επιστολή, όπου αναφέρεται ότι οι μοναχοί της Αγιορείτικης Μονής Ιβήρων, μέσα σε κτήμα που ήδη κατείχαν στην περιοχή ως μετόχι, τον προϋπάρχοντα ναΐσκο «εκ βάθρων επισκευάσαντες», έχτισαν εκκλησία στο όνομα του Αγίου Χαραλάμπους.

Ο ναός σήμερα, περιστοιχισμένος από κατοικίες, επαύλεις και παλαιά ρωμέικα αρχοντικά, διατηρείται σε καλή κατάσταση. Το κτίσμα χρονολογείται στα 1830. Απέναντι από την εκκλησία σώζεται το ένα από τα τρία αγιάσματα που υπήρχαν άλλοτε στο Μπεμπέκ. Ο ναός βρίσκεται στο κέντρο του προαστίου του Μπεμπέκ, διαθέτει πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο και αποτελεί ένα στολίδι για την περιοχή. Σήμερα το λιγοστό πλήρωμα της ενορίας του αγίου Χαραλάμπους δίνει και πάλι ζωή σε μια περιοχή, όπου άλλοτε άνθιζε ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης.

Στους λόφους του Μπεμπέκ προς το Ετιλέρ βρίσκεται και το περίφημο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Τουρκίας. Το πανεπιστήμιο λειτουργεί από το 1971, στη θέση του Ροβέρτειου Κολλεγίου, που ιδρύθηκε το 1863 από τον αμερικανό ιεραπόστολο Christopher Robert και σήμερα λειτουργεί ως πρότυπο γυμνάσιο στην γειτονιά του Μεγάλου Ρεύματος – Ξηροκρήνης.

Το αιγυπτιακό προξενείο (Μέγαρο των Πασάδων) είναι ένα ακόμα εντυπωσιακό κτήριο στις ακτές του Μπεμπέκ. Χτίστηκε το 1902 από τον ιταλό αρχιτέκτονα Raimondo D’ Aronco για έναν Οθωμανό υπουργό, όταν η Κωνσταντινούπολη ήταν ακόμα πρωτεύουσα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Άλλα σημαντικά, ιστορικά κτήρια και τοποθεσίες του Μπεμπέκ είναι το μουσουλμανικό τέμενος Μπεμπέκ, που χτίστηκε τον 18ο-19ο αιώνα, το Yilanli Yali (μέγαρο φιδιών) που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, το μέγαρο Kavafyan του 18ου αιώνα, το Πάρκο Kayalar Mescid, το μουσείο Tevfik Fikret, το νεκροταφείο Asiyan, το ξενοδοχείο Bebek από το 1965, το σουλτανικό κιόσκι του Σελίμ Α’ και μια μικρή ξύλινη αποβάθρα πορθμείων.

Αυτή η αρχοντική γειτονιά, στα όρια της ευρύτερης περιοχής του Besiktas, χαρακτηρίζεται από τα ακριβά διαμερίσματα, τις γραφικές ακτές, έναν μικρό κόλπο, όπου αράζουν κυρίως κότερα, τα φινετσάτα εστιατόρια και τα πολλά καφέ, που το Σαββατοκύριακο γεμίζουν ασφυκτικά. Στο Μπεμπέκ βρίσκονται επίσης πολλές κατοικίες αστέρων της τοπικής showbiz καθώς και πληθώρα ιδιωτικών σχολείων και πανεπιστημίων.

Από την περιοχή του Μπεμπέκ υπάρχει πολύ καλή πρόσβαση και για επίσκεψη στον χώρο του εντυπωσιακού φρουρίου Ρουμελί Χισάρ, που δεσπόζει στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου. Όπου κι αν σταθεί ο επισκέπτης στο Μπεμπέκ, η απρόσκοπτη θέα στον Βόσπορο, από κάθε γωνιά, μαγνητίζει και ευφραίνει το βλέμμα και τις αισθήσεις του. Στην τοπική κουζίνα κυριαρχούν οι εξαιρετικές γαστρονομικές επιλογές σε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, που αφθονούν στην περιοχή κάθε εποχή του χρόνου!

Αν και εσείς βρεθείτε στην αγαπημένη Βασιλεύουσα, μην λησμονήσετε να έρθετε στο κοσμοπολίτικο και αρχοντικό Μπεμπέκ, που είναι σίγουρο πως θα κλέψει από την πρώτη ματιά την καρδιά σας και θα σας μείνει για πάντα αξέχαστο!

Το Μπεμπέκ σε παλαιό επιστολικό δελτάριο

(fanarion.blogspot.com, bosphoros.org, Κωνσταντινούπολη η Πόλη μας – σελίδα στο fb)

kimintenia.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s