Για τους ζητιάνους

Ελεημοσύνη δεν είναι μόνο να δίνης από το σακουλάκι σου. Ελεημοσύνη είναι να δέχεσαι τον άνθρωπο να καθίσει δίπλα σου, χωρίς να τον απομακρύνεις με τον λογισμό σου. Έχεις κάποιο συνάδελφο, ο οποίος διέρχεται μια συμφορά στην ζωή του. Πρέπει να ξέρης πώς να τον παρηγόρησης, πώς να καταπραΰνεις το πρόσωπό του.

Για τους πτωχούς μπορείς να κάνης μια σύντομη προσευχή: «Κύριε ελέησε τον τάδε», εάν δεν μπορείς κάτι να του δώσεις, διότι είσαι μέσα στο λεωφορείο κι εκείνος έξω, στο πεζοδρόμιο. Το ερώτημα είναι σε ποιά κατάσταση ευρίσκεται η καρδιά μας όσον αφορά τον πόνο που επικρατεί γύρω μας;

Το μεγαλύτερο έργο, για το οποίο θ’ απολογηθούμε στην Μέλλουσα Κρίση, θα είναι αυτό: «Γιατί δεν έδωσα περισσότερη προσοχή στους συνανθρώπους μου;».

Με το να ελεήσεις τον ένα ή τον άλλο, αυτό φανερώνει ότι στα πρόσωπά τους συναντάς τον Χριστό. Ακόμη, δεν γνωρίζεις, αν αυτόν πού βοηθάς ίσως είναι ο ίδιος ο Χριστός με το ένδυμα εκείνου του πτωχού!

Αυτός δεν απλώνει το χέρι να του δώσεις, αλλ’ απλώνει το χέρι Του να σου δώσει την Βασιλεία των ουρανών και εσύ δεν το αντιλαμβάνεσαι. Και οι άνθρωποι συνήθως ζητούν ένα μικρό νόμισμα.

Αδελφοί μου, κρατήστε μέσα στο μυαλό σας ότι οι ζητιάνοι είναι βιβλικά πρόσωπα.

Γέρων Αρσένιος Παπατσιόκ

Ο γέροντας Αρσένιος Παπατσιόκ (Arsenie Papacioc) γεννήθηκε το 1914 σε ένα μικρό χωριό, το Μισλεάνουλ του νομού Ιάλομιτσα, στη Ρουμανία. Προικισμένος από τον Θεό με πολλά και διαλεχτά δώρα εγκατέλειψε από τη νεότητά του την κοσμική ζωή και ακολούθησε τον μοναχικό βίο, από μια αγία τρέλα για τον Χριστό. Ξεκινώντας από την ιερά μονή Συχαστρία, υπηρέτησε ως ιερέας στη μονή Σλάτινα μαζί με τον π. Κλεόπα Ηλίε. Το 1958 φυλακίστηκε από την κομμουνιστκή αστυνομία εξ αιτίας της συμμετοχής του στη «Φλεγομένη βάτο» (Rugul Aprins), ένα ησυχαστικό ρεύμα που επηρέασε τη ρουμανική διανόηση μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Στη φυλακή υπήρξε μία στήλη φωτός που ενίσχυε πολλές βασανισμένες ψυχές στην ομολογία του Χριστού. Μετά την απόλυσή του, το 1964, έγινε γνωστός ως ένας από τους πιο αγαπημένους πνευματικούς στη Ρουμανία. Εκοιμήθη στις 19 Ιουλίου 2011.

Πηγές: orthodoxia.online, pemptousia.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s