Ταΰγετος, άφθαστα μεγαλοπρεπής

Ο Κώστας Ουράνης (1890-1953), ο γνωστός ποιητής, πεζογράφος και δημοσιογράφος, έγραψε για τον Ταΰγετο:

«Κανένα βουνό απ’ όσα είδα στη ζωή μου, από το Μον Μπλαν με τα αιώνια απάτητα χιόνια ίσαμε τις πιο άγριες ισπανικές σιέρρες, δε μου έκανε ποτέ την εντύπωση που αισθάνθηκα, που δέχθηκα, κατάστηθα θα έπρεπε να πω, όταν από μια ψηλή καμπή του αμαξιτού δρόμου προς τη Σπάρτη αντίκρισα τον Ταΰγετο σ’ όλο του το επιβλητικό ύψος.

Δε φανταζόμουν ποτέ ότι θα υπήρχε βουνό με τέτοιο χαρακτήρα, τέτοιαν ατομικότητα. Η εικόνα του ήταν άφθαστα μεγαλοπρεπής. Παρουσιάζεται στηριγμένος σε τεράστιες, συμπαγείς πλαγιές, παρόμοιες με στηρίγματα τειχών, χρώματος μοβ και μολυβένιου, και οι κορφές του, που έχουν σχήματα πυραμίδων, ξεκόβονται στο γαλανό ουρανό κατακάθαρα και σκληρά. Δεν υπάρχουν, όπως συμβαίνει μ’ άλλα ψηλά βουνά, μικρότερες βουνοσειρές να τον μισοκρύβουν και να εμποδίζουν ν’ αγκαλιάσει κανείς με μια ματιά ολόκληρο το ύψος του.

Από την κοιλάδα της Σπάρτης, όπου κάνει φιδίσιους ελιγμούς ο Ευρώτας, και που απλώνεται σα μια θάλασσα πρασινάδας, ο Ταΰγετος σηκώνεται ανεμπόδιστος, ίσιος, ώριμος και δυνατός με μια περήφανη ανάταση, ίσαμε το ύψος των χιονοσκεπασμένων κορυφών του. Καθώς εμφανίζεται έτσι, δε δίνει μόνο μια εντύπωση μεγαλείου, αλλά και μια βαθιά συγκίνηση».

Η περίφημη Πυραμίδα του Ταϋγέτου (φωτ. Γιάννης Τούντας)

Με μήκος 115 περίπου χλμ. και μέγιστο πλάτος περί τα 30 χλμ., η οροσειρά του Ταϋγέτου, ανάμεσα στη Λακωνία και τη Μεσσηνία, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ορεινά συγκροτήματα της Ελλάδας, αλλά και μια από τις σημαντικότερες περιοχές της χώρας μας σε ό,τι αφορά τη βιοποικιλότητα.

Η ψηλότερη κορυφή του Ταϋγέτου, που ονομάζεται «Προφήτης Ηλίας» ή «Αγιολιάς» (υψόμετρο 2.407 μ.), αποτελεί το ψηλότερο σημείο της Πελοποννήσου. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της οροσειράς, που οφείλει την ονομασία της στην Ταϋγέτη, μία από τις Ατλαντίδες και μητέρα του Λακεδαίμονος (από τον Δία), είναι οι πέντε κορυφές της (εξ αιτίας αυτών ονομαζόταν Πενταδάκτυλος κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους).

Όμορφα δάση κωνοφόρων, θάμνοι και αρωματικά φρύγανα, ρεματιές με πλατάνια, σπήλαια, φαράγγια και ορθοπλαγιές, κρυστάλλινες πηγές, αλλά και το πυκνό δίκτυο μονοπατιών, εντυπωσιάζουν τους φυσιολάτρες, τους ορειβάτες και τους λάτρεις των περιπατητικών διαδρομών.

Η Ταϋγέτη στο σμήνος των Πλειάδων στον αστερισμό του Ταύρου

Ο Ταΰγετος διαθέτει σπάνια χλωρίδα με εκατοντάδες είδη φυτών (αρκετά από αυτά είναι ενδημικά) και αξιόλογη ορνιθοπανίδα. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου εντοπίζονται, στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι οικισμοί της Πελοποννήσου που έχουν χαρακτηριστεί «παραδοσιακοί».

Πηγή: in.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s