
Από την ίδρυσή της από τον Κάσσανδρο η Θεσσαλονίκη υπήρξε μια ακμάζουσα πολυπολιτισμική πόλη. Με τη λήξη των Βαλκανικών πολέμων και την ενσωμάτωσή της στο σύγχρονο Ελληνικό Κράτος, η Θεσσαλονίκη αποτελεί τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας. Κοσμοπολίτικη, αρχοντική, μποέμικη, ερωτική… Η Θεσσαλονίκη ξέρει να μαγεύει τον επισκέπτη της και να τον κρατά στην αγαπημένη της αγκαλιά παντοτινά!
Η εμβληματική Θεσσαλονίκη δεν σταμάτησε ποτέ να ασκεί την ακαταμάχητη γοητεία της στον επισκέπτη, μέσα στους περίπου 23 αιώνες ιστορίας της. Αρκούν λίγα μόνο λεπτά για να ερωτευτεί κανείς την υπέροχη πόλη του Βορρά, ενώ μια ζωή δεν θα ήταν αρκετή για να τη χορτάσει…
Το πανέμορφο λιμάνι του Βορρά αποτελεί αιώνες τώρα σημείο συνάντησης πολιτισμών, γεγονός που γίνεται ακόμα πιο εμφανές μέσα από τα αξιοθέατά της, αλλά και μέσα από την έντονη καθημερινότητά της, τα ιδιαίτερα καφέ, τα ουζερί, τα παραδοσιακά ταβερνάκια της αλλά και τα εκλεπτυσμένα εστιατόρια και φυσικά, την έντονη νυχτερινή ζωή της.


Τα εντυπωσιακά μνημεία της Θεσσαλονίκης ταξιδεύουν τον επισκέπτη της από τη Ρωμαϊκή έως τη Βυζαντινή περίοδο και από τα χρόνια της Οθωμανικής περιόδου έως σήμερα. Η πλατεία Ναυαρίνου, με την περίφημη Καμάρα και τη Ροτόντα, η Ρωμαϊκή Αγορά, αλλά και τα Οθωμανικά μνημεία στη Βενιζέλου, η υπέροχη παραλιακή λεωφόρος Νίκης, η πλατεία Αριστοτέλους, η οδός Μητροπόλεως και η Τσιμισκή, τα περίφημα Λαδάδικα, η Αγορά Μοδιάνο, το Μπιτ Παζάρ και η Άνω Πόλη είναι όλα ιδανικές επιλογές για να ξεκινήσετε μια ελεύθερη περιήγηση στην πόλη. Και λέμε «ελεύθερη», γιατί όπου και να σας οδηγήσουν τα βήματά σας, θα ανακαλύψετε γωνιές που θα ξυπνήσουν και τις πέντε αισθήσεις. Περιηγηθείτε στο Γαλεριανό Συγκρότημα, επισκεφθείτε τα εκπληκτικά μουσεία της και απολαύστε τις κινηματογραφικές γωνιές στα πλακόστρωτα Λαδάδικα.

Η παραλιακή εσπλανάδα της πόλης είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο όμορφες βόλτες απ’ όπου θα θαυμάσετε το σύμβολό της, τον Λευκό Πύργο αλλά και τα θεματικά πάρκα στη Νέα Παραλία, τα σιντριβάνια και τις περίφημες «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου. Ανακαλύψτε στις Αποθήκες του λιμανιού που στεγάζουν το Μουσείο Φωτογραφίας, το Μουσείο Κινηματογράφου και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης και μάθετε τα πάντα για τη συναρπαστική ιστορία της πόλης μέσα από μια διαδραστική έκθεση στο εσωτερικό του Λευκού Πύργου.




«Είσαι το καμάρι της καρδιάς μου Θεσσαλονίκη όμορφη γλυκιά
κι αν ζω στην ξελογιάστρα την Αθήνα, για σένα τραγουδώ κάθε βραδιά
Ω! όμορφη Θεσσαλονίκη, ω! τα μαγικά σου βράδια νοσταλγώ…»
Επόμενος προορισμός τα γραφικά Κάστρα, τα παλιά οχυρωματικά τείχη, που προσφέρουν ιδιαιτέρως ατμοσφαιρική θέα στην πόλη. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει όμορφες βόλτες στα στενά σοκάκια της Άνω Πόλης που μοιάζουν βγαλμένα από μια άλλη εποχή και να θαυμάσει τον Πύργο Τριγωνίου με την υπέροχη θέα στο λιμάνι και το ηλιοβασίλεμα, το υποβλητικό Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ), τα οθωμανικά μνημεία, τη Μονή Βλατάδων και τις αμέτρητες, ατμοσφαιρικές βυζαντινές εκκλησίες.




«Ξενυχτάς μέχρι να ‘ρθει πρωί…. Σαλονίκη οδό Τσιμισκή…»
Η πλούσια εμπειρία που προσφέρει η Θεσσαλονίκη ωστόσο δεν σταματά στα αξιοθέατα, στις βόλτες και στα μουσεία. Η όμορφη πόλη του Βορρά είναι πασίγνωστη για τις γεύσεις, την αγορά και τη διασκέδαση που προσφέρει.

«Κάτω από φώτα κόκκινα κοιμάται η Σαλονίκη
πριν δέκα χρόνια μεθυσμένη μου είπες σ’ αγαπώ…»
Για τους λάτρεις της αγοράς μια επίσκεψη στην οδό Τσιμισκή είναι επιβεβλημένη, ενώ η Βαλαωρίτου ενδείκνυται για μια βραδιά στα όμορφα μπαράκια της. Στα Λαδάδικα θα απολαύσετε τη μουσική, αλλά και τις περίφημες γεύσεις της συμπρωτεύουσας! Στην πόλη αυτή η διασκέδαση σταματάει για λίγο το ξημέρωμα και όχι πριν απολαύσετε μια ζεστή σούπα για «πρωινό». Η δε γαστρονομική παράδοση της Θεσσαλονίκης αποτελεί και ένα τεράστιο κομμάτι της πολιτιστικής της κληρονομιάς, αντικατοπτρίζοντας το δημιουργικό πάντρεμα των πολιτισμών που χαρακτηρίζει την ιστορία της.


«Θεσσαλονίκη μου μεγάλη φτωχομάνα, εσύ που βγάζεις τα καλύτερα παιδιά
Θεσσαλονίκη μου μεγάλη φτωχομάνα, όπου κι αν πάω σ’ έχω πάντα στην καρδιά»
Από τους μεζέδες, που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες της δεκαετίας του 1920, τον πατσά, αλλά και την περίφημη μπουγάτσα μέχρι την υψηλή, σύγχρονη γαστρονομία και τα all day restaurants, οι επιλογές είναι αμέτρητες και θα ενθουσιάσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

«Θεσσαλονίκη πόλη μαγική, μια μάνα πλάι στην άλλη
στη μια χρωστάω τη ζωή και την ψυχή στην άλλη…»
Οι εκπλήξεις στη Θεσσαλονίκη δεν σταματούν ποτέ! Μπορούμε όμως να σας πούμε, πότε και πού ξεκινούν. Είναι η στιγμή που θα φτάσετε στο πλήρως ανανεωμένο αεροδρόμιό της. Ο νέο αεροσταθμός επιφάνειας 34.100 τ.μ. μεγάλωσε ακόμα περισσότερο το υπάρχον κτήριο, ενώ όλοι οι χώροι ανακαινίστηκαν, ώστε να σας προσφέρουν μια μοναδική σύγχρονη εμπειρία. Επιπλέον τα σημεία check-in αυξήθηκαν κατά 45%, οι πύλες αναχωρήσεων κατά 50% και τα σημεία ασφαλείας και ελέγχου κατά 115%. Με τη σύγχρονη αισθητική του, την απόλυτη ασφάλεια και την άνεση που προσφέρει το αεροδρόμιο Μακεδονία, κερδίζει δικαιωματικά τον τίτλο του ιδανικού τόπου για την αρχή, αλλά και το τέλος ενός υπέροχου ταξιδιού στη Θεσσαλονίκη.

Ιστορία

Η Θεσσαλονίκη είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Μακεδονίας. Αποτελεί την έδρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ομώνυμης μητροπολιτικής περιοχής, του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης καθώς και την έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης. Πολιούχος της είναι ο μεγαλομάρτυρας Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης που μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη το 306 μ.Χ.



Οι ιεροί ναοί Αγίας Σοφίας, Αγίου Παύλου και Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 316-5 π.Χ. από τον Μακεδόνα στρατηγό Κάσσανδρο, ο οποίος της έδωσε το όνομα της συζύγου του και ετεροθαλούς αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκης και προήλθε από τη συνένωση 26 πολιχνών που βρίσκονταν γύρω από τον Θερμαϊκό κόλπο. Τον 2ο π.Χ. αιώνα η πόλη κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους και αποτέλεσε έδρα της ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας. Εικάζεται ότι ιδρύθηκε στη θέση της αρχαίας Θέρμης, απ’ όπου πήρε το όνομά του ο Θερμαϊκός κόλπος.

Εξ αιτίας της σημαντικής στρατηγικής της θέσης η πόλη αποτελούσε αυτοκρατορική πρωτεύουσα στα χρόνια της βασιλείας του Γαλέριου, ο οποίος έκτισε στη Θεσσαλονίκη ένα αυτοκρατορικό παλάτι. Με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού (120 π.Χ.), η Θεσσαλονίκη, που ήταν η πολυπληθέστερη πόλη του δικτύου με διεθνή ακτινοβολία, έγινε ο σημαντικότερος κόμβος ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση.

Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ)

Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
Μετά τη διαίρεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν μία από τις υποψήφιες πρωτεύουσες της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, για να επιλεγεί τελικά το Βυζάντιο. Απέκτησε τον τίτλο της «συμβασιλεύουσας» πόλης κατά τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και αποτέλεσε σημαντικό διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο, ενώ ταυτόχρονα έγινε κόμβος πνευματικής και πολιτιστικής ανάπτυξης με άνθηση της παιδείας, της τέχνης, της λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας, της αρχιτεκτονικής και των επιστημών, με αποκορύφωμα την περίοδο του 14ου αιώνα, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο βυζαντινός «χρυσός αιώνας της Θεσσαλονίκης».



«Ένα σοκάκι με κρατάει σαλονικιώτικο
έλα ένα βράδυ την υπόσχεση να πάρεις
πριν να τη σβήσει με σφουγγάρι ο Βαρδάρης…»
Μετά την άλωσή της από τους Οθωμανούς, το 1432, η Θεσσαλονίκη παρέμεινε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία για περίπου πέντε αιώνες. Μετά την εκδίωξη των Εβραίων κυρίως από την Ιβηρική Χερσόνησο, το 1492, με την έκδοση του διατάγματος της Αλάμπρα, αλλά και από τη Βόρεια Ευρώπη, η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε τον προορισμό τους, αποκτώντας έτσι τη δική της εβραϊκή κοινότητα. Η εγκατάσταση των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη ανέδειξε την πόλη ως τη σημαντική εβραϊκή μητρόπολη μέχρι τουλάχιστον τις αρχές του 20ού αιώνα. Ιδιαίτερα από τα μέσα του 19ου αιώνα η πόλη υπήρξε το πλέον κοσμοπολίτικο και πολυπολιτισμικό αστικοποιημένο κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ο σημαντικότερος πόλος πολιτικών κινήσεων και κινημάτων που συνάντησε στη μακρόχρονη ιστορία της.

Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης, Ιούνιος 2017
Μετά την απελεύθερωσή της κατά τους Βαλκανικούς πολέμους και την ένταξή της στον κορμό του Ελληνικού Κράτους, στις 26 Οκτωβρίου του 1912, ο πληθυσμός της πόλης παρουσίασε σημαντικές μεταβολές, όπως με τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση των Ελλήνων Μικρασιατών προσφύγων και ακολούθως -κατά την Ανταλλαγή Πληθυσμών- με την αποχώρηση του μουσουλμανικού πληθυσμού και την εγκατάσταση προσφυγικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.


Λιμάνι Θεσσαλονίκης (2017)

Αυτός είναι και ο λόγος που η Θεσσαλονίκη συχνά αποκαλείται «προσφυγομάνα». Οι πληθυσμιακές μεταβολές συνέτειναν στην αλλαγή της πληθυσμιακής κατάστασης της πόλης, με ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου. Η πολεοδομική και αρχιτεκτονική της αναδιοργάνωση επιταχύνθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 και τις προσπάθειες της νέας ελληνικής διοίκησης να προσθέσει αρχαιοελληνικά και ευρωπαϊκά στοιχεία στο αρχιτεκτονικό ύφος της πόλης, γεγονός που οδήγησε στην καταστροφή αρκετών οθωμανικών λατρευτικών και λειτουργικών κτηρίων.

Από την ταινία «Μία αιωνιότητα και μία μέρα» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, 1998
Από την ίδρυσή της από τον Κάσσανδρο, η Θεσσαλονίκη ως μια ακμάζουσα ελληνιστική πόλη, μέχρι την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας, αξιοποιεί τη στρατηγική της θέση και αναπτύσσεται σε μια πολυπολιτισμική πόλη. Από το 1912, με τη λήξη των Βαλκανικών πολέμων και την ενσωμάτωση της περιοχής στο σύγχρονο Ελληνικό Κράτος, η Θεσσαλονίκη αποτελεί τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας. Ο πληθυσμός του πολεοδομικού συγκροτήματος υπολογίζεται σε 788.191 κατοίκους, κατά την απογραφή του 2011, ενώ της μητροπολιτικής περιοχής ανέρχεται σε 1.012.013 κατοίκους.

Κοσμοπολίτικη, αρχοντική, μποέμικη, ερωτική… Η Θεσσαλονίκη ξέρει να μαγεύει τον επισκέπτη της και να τον κρατά στην αγαπημένη της αγκαλιά παντοτινά!
Χρόνια πολλά αιώνια αγαπημένη Θεσσαλονίκη!
Πηγές: el.wikipedia.org, news.gr