Εγκρίθηκε η αποκατάσταση του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου

Στην Πρίγκηπο, το μεγάλο νησί των Πριγκηπονήσων στην Κωνσταντινούπολη,
ένα τεράστιο, ξύλινο κτήριο, πέντε ορόφων στέκει ακόμη -όσο αντέχει- μέσα στο δάσος

Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μνημείων της Τουρκίας, η αποκατάσταση του Ελληνορθόδοξου Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, του μεγαλύτερου ξύλινου κτίσματος της Ευρώπης και δεύτερου μεγαλύτερου στον κόσμο, στα Πριγκηπόνησα της Κωνσταντινούπολης

Ο Λάκης Βίγκας, συντονιστής του έργου της αποκατάστασης, δήλωσε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στο τέλος του έτους, μετά την έγκριση που δόθηκε στις 25 Αυγούστου 2022. «Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να φτιάξουμε ένα φιλικό προς το περιβάλλον κτήριο που θα προστατεύει τόσο τον πολιτισμό όσο και την αρχιτεκτονική. Είναι ένα φυσικό θαύμα, επομένως θέλουμε να αποκατασταθεί με τρόπο που να σέβεται τη φύση. Για τη φάση υλοποίησης, δημιουργήσαμε μια επιστημονική επιτροπή που περιλαμβάνει αρχιτέκτονες, ειδικούς της ιστορίας της τέχνης και πολιτικούς μηχανικούς. Θα συναντηθούμε με εταιρείες που κρίνονται κατάλληλες από την επιστημονική επιτροπή καθώς ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό. Υποθέτω ότι θα ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο, εάν υπάρχουν διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι», ανέφερε ο κ. Βίγκας.

Εκτεταμένο σε πέντε ορόφους, το οικοδόμημα που αποτελείται από 206 δωμάτια, κατασκευάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Alexander Vallaury, το 1898, ως ξενοδοχείο, αλλ’ αργότερα αγοράστηκε από την Ελένη Ζαρίφη, σύζυγο Έλληνα τραπεζίτη, η οποία αργότερα δώρισε το κτήριο στο Πατριαρχείο, που το λειτούργησε ως ορφανοτροφείο.

Οι διωγμοί των Ελλήνων από την Πόλη οδήγησαν το 1964 το ορφανοτροφείο στο κλείσιμο. Το κτήριο εγκαταλείφθηκε, ενώ οι φυσικές καταστροφές που σάρωσαν την περιοχή ανά τις δεκαετίες μετέτρεψαν σε ερείπιο το άλλοτε αριστοκρατικό κτήριο του νησιού.

Το 2018, η Europa Nostra, μια πανευρωπαϊκή ομοσπονδία για την πολιτιστική κληρονομιά, τοποθέτησε το κτήριο στον κατάλογο των επτά πιο απειλούμενων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Μια ομάδα ειδικών, συμπεριλαμβανομένων μηχανικών, πολεοδόμων, ιστορικών τέχνης και τοπογράφων από διάφορα μέρη του κόσμου, συγκεντρώθηκε για την αποκατάσταση του ορφανοτροφείου, εξετάζοντας την πιο πρόσφατη κατάσταση της δομής και του περιβάλλοντος χώρου του.

Πηγή: ertnews.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s