Καταστροφική πυρκαγιά στο Ελληνικό νοσοκομείο «Βαλουκλή»

Παρά τη μεγάλης έκτασης καταστροφή στο ιστορικό κτήριο, είναι ευτύχημα ότι δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες χάρη και στην έγκαιρη επέμβαση των τοπικών αρχών. Για τον Ελληνισμό της Πόλης όμως η πυρκαγιά αυτή είναι ακόμα ένα πλήγμα… Στο πέρασμά της λάβωσε ένα εμβληματικό ίδρυμα που για αιώνες λειτουργούσε ως σημείο αναφοράς για την ιστορική μνήμη της Πολίτικης ομογένειας και ως φάρος του πολιτισμού, της επιστήμης της ιατρικής και της προσφοράς στον άνθρωπο. Ευχόμαστε σύντομα να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του κτίσματος και το Ελληνικό νοσοκομείο του Βαλουκλή να λειτουργήσει ξανά γράφοντας μια καινούργια, λαμπρή σελίδα στη μακραίωνη ιστορία του.

Στις φλόγες τυλίχθηκε το Ελληνικό Νοσοκομείο Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη με αποτέλεσμα να εκκενωθεί. Ήδη, 104 ασθενείς και ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χθες, περίπου στις 14:20. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά ενδέχεται να προκλήθηκε από πρόβλημα που εκδηλώθηκε στο σύστημα ηλεκτροδότησης του νοσοκομείου.

Όπως ανακοινώθηκε, η φωτιά ξεκίνησε από το τμήμα φροντίδας ηλικιωμένων και επεκτάθηκε σε ορόφους του πολυώροφου κτηρίου. Ωστόσο, λίγο μετά τις 14:00, το CNN Turk μετέδωσε, επικαλούμενο πυροσβέστες, πως τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να υπάρξουν θύματα. Οι προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζονται. Σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, η φωτιά εκδηλώθηκε στη σκεπή του νοσοκομείου και επεκτάθηκε γρήγορα στην εξωτερική επένδυση του κτηρίου.

Εκκένωσαν άμεσα το κτήριο μεταφέροντας τους ασθενείς ακόμα και στα χέρια ή με καροτσάκια

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, με το που έγινε αντιληπτή η πυρκαγιά, επιχειρήθηκε η άμεση εκκένωσή του με τους ασθενείς να μεταφέρονται ακόμα και στα χέρια, προκειμένου να απομακρυνθούν από τις φλόγες είτε σε αναπηρικά καροτσάκια είτε στις αγκαλιές των πυροσβεστών. Οι ασθενείς ματαφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια βρέθηκε στον χώρο του νοσοκομείου. «Δεν υπάρχουν τραυματισμοί ή απώλειες ζωής. Δεν γνωρίζουμε τα αίτια της πυρκαγιάς» δήλωσε, προσθέτοντας ότι αναμένει από την πυροσβεστική να διαπιστώσει πώς προέκυψε. Όπως διευκρίνισε, στο νοσοκομείο φιλοξενούνταν 62 ηλικιωμένοι και 42 εσωτερικοί ασθενείς, ενώ δεσμεύτηκε για την ανακαίνιση του ιατορικού κτηρίου.

Επί τόπου μετέβη και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Όπως δήλωσε, υπάρχει αναφορά ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από τη στέγη στο βόρειο τμήμα. «Το γεγονός ότι ήταν παλιά ξύλα, επιτάχυνε την πυρκαγιά στο τμήμα της στέγης», πρόσθεσε. Ο κ. Ιμάμογλου διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από τον καπνό.

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Η οροφή του νοσοκομείου, όπως φαίνεται και στις εικόνες, έχει καταστραφεί. Το Ελληνικό Νοσοκομείο του Βαλουκλή, το οποίο εξυπηρετεί την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης, ιδρύθηκε το 1753.

Μία ημέρα μετά την καταστροφική φωτιά που προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο κτήριο, ο κ. Νικόλαος Ουζούνογλου, Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, μιλά για το ιστορικό ίδρυμα των ρωμιών της Πόλης:

«Το συγκεκριμένο κτήριο προέρχεται από συνένωση τριών παλαιότερων νοσοκομείων στην Κωνσταντινούπολη, όπου δημιουργήθηκε η ιδέα του νοσοκομείου, ως αποτέλεσμα της επιρροής του Βυζαντίου» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών.

«Βρίσκεται στο δυτικό κομμάτι της Πόλης, έξω από το «Επταπύργιο» δήλωσε ο κ. Ουζούνογλου αποκαλύπτοντας ότι είναι ένα συγκρότημα που αποτελείται από νοσοκομείο και γηροκομείο, πολύ κοντά στην ιστορική Μονή Ζωοδόχου Πηγής (Παναγία Μπαλουκλιώτισσα).

Το ιερό προσκύνημα της Ζωοδόχου Πηγής (Παναγία Μπαλουκλιώτισσα) στην περιοχή του νοσοκομείου

Είναι το μεγαλύτερο ίδρυμα του Ελληνισμού

Όπως τόνισε ο κ. Ουζούνογλου, σε όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα, το νοσοκομείο Βαλουκλή ήταν το πρωτοπόρο ίδρυμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. «Μεγάλοι γιατροί έχουν περάσει από αυτό» επεσήμανε, μιλώντας για την καταστροφική πυρκαγιά που προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο ελληνικό ίδρυμα.

«Το ίδρυμα έγινε γνωστό με ένα τραγικό γεγονός. Είναι το μεγαλύτερο ίδρυμα του Ελληνισμού στην Πόλη», δήλωσε ο κ. Ουζούνογλου.

Λίγα λόγια για το Νοσοκομειακό συγκρότημα του Βαλουκλή

Άποψη του Ελληνικού Νοσοκομείου του Βαλουκλή

Το Ελληνικό Νοσοκομείο, Γηροκομείο και Ψυχιατρείο του Βαλουκλή (Balıklı Rum Vakfı Hastanesi) αποτελεί ένα από τα «Μείζονα Ιδρύματα του Ελληνισμού της Πόλης». Ιδρύθηκε το 1753 από τη συντεχνία των παντοπωλών για την αντιμετώπιση της πανώλης. Το 1773 μεταφέρθηκε στη σημερινή θέση του και το 1793 ενώθηκε με τα άλλα ρωμέικα ιδρύματα, όπως το «Χοσπιτάλιον των Γκεμιτζίδων» (ναυτικών) του Γαλατά και το «Νοσοκομείον της πανώλης» του Πέραν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα φιλανθρωπικά ιδρύματα με κέντρο το σημερινό Βαλουκλή (ή Μπαλουκλί).

Το ίδρυμα έγινε ο πόλος έλξης των δωρεών των Ρωμιών και αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα επιστημονικά, περιθάλποντας, αλλά και παρέχοντας κάθε δυνατή περιποίηση σε γέροντες, οι οποίοι ήθελαν να γηροκομηθούν στον Οίκο Ευγηρίας που διαθέτει. Απέκτησε οικονομική δύναμη με τα κληροδοτήματα και τις δωρεές που έκαναν οι Ρωμιοί. Διαθέτει 800 κλίνες κατανεμημένες σε 17 κτήρια συνολικού εμβαδού 42.000 τ.μ. Οι οικονομικοί πόροι του προέρχονται από την εκμετάλλευση ακινήτων και κτημάτων της ελληνικής Ομογένειας καθώς και από νοσήλια ασθενών.

Η περίθαλψη είναι δωρεάν για τους άπορους Ρωμιούς και όχι πολύ ακριβή για τους υπόλοιπους Τούρκους και Έλληνες ασθενείς. Η οργάνωση, η καθαριότητα, η ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα του νοσοκομείου είναι υποδειγματική. Ωστόσο, λόγω έλλειψης Ρωμιών ιατρών και νοσηλευτών τα ιατρεία και τα εργαστήρια του νοσοκομείου έχουν στελεχωθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από Τούρκους εργαζομένους. Μόνον ο πρόεδρος είναι κατά παράδοση ελληνικής καταγωγής και ελάχιστοι γιατροί. Οι νόμοι για τα βακούφια, που συζητιούνται κατά καιρούς σε ταραχώδεις συνεδριάσεις της τουρκικής βουλής, επηρεάζουν καθοριστικά και την ύπαρξη των ομογενειακών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό νοσοκομείο του Βαλουκλή.

Πηγές: ertnews.gr, conpolis.eu, facebook.com, skai.gr, kimintenia.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s