Η ασύλληπτη ομορφιά της Παναγίας Σουμελά

Εντυπωσιακό βίντεο με αναρριχητές που πήραν μέρος στις εργασίες αποκατάστασης της ιεράς μονής Παναγίας Σουμελά στον Πόντο

Η Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το επίσημο άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, μετά από πέντε χρόνια εργασιών, το οποίο αναμένεται στο τέλος του μήνα, παρουσία του Τούρκου Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι.

Την ίδια ώρα, ο Μητροπολιτικός Δήμος Τραπεζούντας έχει κινήσει τις διαδικασίες, ώστε να συμπεριληφθεί το ιστορικό αυτό μοναστήρι στον κατάλογο της UNESCO. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παναγία Σουμελά βρίσκεται ήδη από το 2000 στην προσωρινή λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του διεθνούς οργανισμού. H ολοκλήρωση των εργασιών αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην όλη διαδικασία.

Εντυπωσιακά είναι τα βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα ειδικοί αναρριχητές που πήραν μέρος στις εργασίες αποκατάστασης στη μονή. Τα βίντεο δείχνουν το δύσκολο έργο για τη στερέωση των βράχων που απειλούσαν το μνημείο, υπό τις εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες ενός ιδιαίτερα βαρύ χειμώνα στην Τραπεζούντα.

Η ασύλληπτη ομορφιά της φύσης που περιβάλλει τη μονή της Παναγίας Σουμελά καθηλώνει, με τα χιονοσκέπαστα αιώνια βουνά του υπέροχου Πόντου και το μοναδικό τοπίο!  

Το γεγονός δε ότι αυτό το τόσο σημαντικό για τη Χριστιανοσύνη και τον Ελληνισμό μνημείο συντηρείται επισταμένα με πρωτοβουλία του ίδιου του τουρκικού Δημοσίου, προκειμένου να ενταχθεί και επίσημα στον κατάλογο της UNESCO ως μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό επιχείρημα που συνηγορεί υπέρ της θέσεως ότι η επαπειλούμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί «χρησιμοποιείται» από τον Τούρκο πρόεδρο καθαρά για εντυπωσιασμό και για την άσκηση πιέσεων για σκοπούς διαφορετικούς από την επικαλούμενη ανάγκη μετατροπής του λαμπρότερου ναού του χριστιανικού κόσμου και ενός μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε έναν ακόμα θρησκευτικό χώρο των μουσουλμάνων.

Πηγή: orthodoxianewsagency.gr, epontos.blogspot.com

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η ασύλληπτη ομορφιά της Παναγίας Σουμελά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s