Λαγάνα Αγιορείτικη

«Λαγάνα» ονομάζεται ο άζυμος άρτος, που φτιάχνεται μόνο μια ημέρα τον χρόνο, την Καθαρά Δευτέρα. Το όνομά της προέρχεται από το αρχαιοελληνικό «λάγανον», μια πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό, ενώ ως έδεσμα η λαγάνα μνημονεύεται και σε κείμενα της αρχαιότητας. Ένα από αυτά είναι οι «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, όπου αναφέρεται η φράση: «λαγάνα πέττετται», δηλαδή λαγάνες γίνονται.

Η λαγάνα σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Τέτοιος άρτος χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλίτες τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο. Έκτοτε επιβαλλόταν από τον Μωσαϊκό Νόμο καθ’ όλες τις ημέρες του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός, στο τελευταίο του Πάσχα, στον Μυστικό Δείπνο, ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Η συνταγή για παραδοσιακή λαγάνα που παραθέτουμε, είναι η αυθεντική, μοναστηριακή από το Άγιον Όρος, καθώς η Καθαρά Δευτέρα πλησίασε και φέτος. Είναι μια συνταγή εύκολη, άρρηκτα συνυφασμένη με τη θρησκευτική, αλλά και με τη λαϊκή μας παράδοση, αφού η λαγάνα πρωταγωνιστεί πάντοτε στο Σαρακοστιανό τραπέζι που ετοιμάζουμε, για να εορτάσουμε τα Κούλουμα.

Υλικά

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα νερό
3 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Γλυκάνισο και σουσάμι

Διαδικασία

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το νερό με το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε σιγά – σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσει να σφίγγει. Ξεκινάμε το ζύμωμα με τα χέρια έως ότου σηκώσει όλο το αλεύρι και πετύχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια. Πασπαλίζουμε λίγο γλυκάνισο στη ζύμη και ζυμώνουμε λίγο ακόμα μέχρι να σκορπίσει μέσα στο ζυμάρι. Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί, μεταφέρουμε το ζυμάρι και το ανοίγουμε σε πλατύ σχήμα με το χέρι μας. Τσιμπάμε εδώ και εκεί την επιφάνεια με ένα πιρούνι και κάνουμε λακουβάκια με τα δάχτυλά μας. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε τη λαγάνα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς των αντιστάσεων για 3/4 της ώρας περίπου. Ελέγχουμε μετά τα 30 λεπτά με ένα πιρούνι τσιμπώντας το εσωτερικό της. Μόλις είναι έτοιμη βγάζουμε από το φούρνο και τη μεταφέρουμε σε σχάρα.

Καλή επιτυχία και καλά Κούλουμα!

Πηγή: orthodoxia.online, πίνακες: Σπύρος Βασιλείου, «Κούλουμα»

kimintenia.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s