Άγιος Βασίλειος Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης ο Ομολογητής

1η Φεβρουαρίου

Ο Όσιος Βασίλειος ο Ομολογητής, καταγόταν από την Αθήνα. Εκάρη μοναχός, το 857 μ.Χ. από τον πνευματικό του πατέρα, του Άγιο Ευθύμιο τον νέο «τον εν Άθῳ και Θεσσαλονίκῃ», ο οποίος και προέβλεψε την μελλοντική αρχιερατική εκλογή του πνευματικού του τέκνου. Ο Άγιος Βασίλειος φέρεται να ίδρυσε το ομώνυμο Κάθισμα στο Άγιον Όρος, αφιερωμένο στην Ανάληψη του Κυρίου, που υπάγεται στην δικαιοδοσία της Μονής Χιλανδαρίου. Το 904 μ.Χ., εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης (Βασίλειος ο Γ’).

Η Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης

Το προσωνύμιο «Συναξαριστής» το απέκτησε μετά την συγγραφή του βίου του Αγίου Ευθυμίου, τα πνευματικά παλαίσματα του οποίον προσπάθησε να μιμηθεί σε όλη του τη ζωή. Το συναξάρι αυτό, εκτός των άλλων, διέσωσε σημαντικότατα τοπογραφικά και ιστορικά στοιχεία της πόλεως της Θεσσαλονίκης.

To ιερό λείψανο του Αγίου Βασιλείου βρέθηκε την 3η Μαΐου 1981, μέσα στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης, πίσω ακριβώς οπό τα στασίδια του δεξιού χορού, μετά οπό τις προτροπές και τις ενέργειες του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος του Β’. Κατόπιν ετέθη σε προσκύνηση και στη συνέχεια τοποθετήθηκε μέσα στο ιερό Βήμα του ναού, πίσω από την αγία Τράπεζα. Στις 13 Σεπτεμβρίου 1994 μεταφέρθηκε επισήμως και φυλάσσεται πλέον, ως πολύτιμο κειμήλιο, μέσα στο ιερό παρεκκλήσιό του, που φιλοτεχνήθηκε και αφιερώθηκε προς τιμήν του εντός του κυρίως ναού. Η μνήμη του εορτάζεται κατά την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου.

Το Κάθισμα του Αγίου Βασιλείου, βρίσκεται στον αρσανά της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, προς την πλευρά του Θρακικού πελάγους. Είναι κτισμένο σε βραχώδη παραθαλάσσια θέση και έχει έντονο οχυρωματικό χαρακτήρα. Αποτελείται από το κυρίως κτίσμα, το κάστρο και τον πύργο. Αρχικά ήταν γνωστό με την επωνυμία «Οχυρό της χρυσής» και στην απόληξή του είχε μικρό ιερό. Παλαιότερα η είσοδός του προστατευόταν από τάφρο, ενώ η είσοδος στο παλαιομονάστηρο γινόταν μέσω κινητής γέφυρας.

Το Κάθισμα Αγ. Βασιλείου

Ἀπολυτίκιον (Ἦχος δ’ – Ταχὺ προκατάλαβε)
Ὡς σκεῦον ἐπάξιον τῶν ἱερῶν ἀρετῶν, θεράπων θερμότατος, τοῦ Βασιλέως Χριστοῦ, ἐδείχθης Βασίλειε· ὅθεν Θεσσαλονίκη, ἡ περίβλεπτος πόλις, μέλπει σε Ἱεράρχα, ὡς σοφὸν ποιμενάρχην, ᾗ αἴτει οὐρανόθεν εἰρήνην καὶ ἔλεος.

Κοντάκιον (Ἦχος β’ – Τοὺς ἀσφαλεῖς)
Ἀρχιερεὺς τῆς Ἐκκλησίας ὅσιος, τῇ ἐκλογῇ τῇ θεϊκῇ γενόμενος, τοῖς σοῖς ἔργοις κατεκόσμησας, καὶ ἠθῶν τῇ τελειότητι, τῶν Θεσσαλονικέων τὴν Μητρόπολιν, Βασίλειε Ἀγγέλων ἰσοστάσιε· διὸ κατὰ χρέος σε γεραίρομεν.

Μεγαλυνάριον
Βίῳ διαλάμπων πνευματικῷ, τῆς Θεσσαλονίκης, ἀνεδείχθης θεῖος ποιμήν, ὡς Χριστοῦ θεράπων, Βασίλειε παμμάκαρ· ᾧ πρέσβευε σωθῆναι, τοὺς σὲ γεραίροντας.

Πηγή: agioiathinas.com

kimintenia.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s