Άγιος Νικόλαος ο προστάτης των ναυτικών

Έξι Δεκεμβρίου και σήμερα, σε Ανατολή και Δύση, τιμάται η μνήμη του Αγίου Νικολάου, του Αγίου που προστατεύει τους ναυτικούς σε όλο τον κόσμο, του «δικού μας» Αγίου, που προστατεύει το ελληνικό Πολεμικό και Εμπορικό Ναυτικό.

Η λαϊκή μούσα έχει γράψει πολλούς στίχους για να τιμήσει τον Άγιο της Θάλασσας:

«Θαλασσινέ μου Άγιε, Καλέ μ’ Άη Νικόλα,
εφτά κεράκια σου ‘φερα και σου τ’ ανάβω όλα.
Θα ‘ρχομαι τώρα ταχτικά ν’ ανάβω το καντήλι,
γι’ αυτόν που έφυγε προχθές κουνώντας το μαντήλι.
Προστάτευέ τον Άγιε, των ναυτικών Προστάτη!
Και κάθε άλλος ναυτικός, ας σ’ έχει παραστάτη»

Δεν υπάρχει μικρό ή μεγάλο πλοίο που να μην έχει την εικόνα του θαλασσινού Αγίου και δεν υπάρχει ναυτικός, που να μην ζητά την προστασία του και την βοήθειά του για να ‘χει θάλασσες καλές και γαληνεμένες. Επίσης, παρεκκλήσια που υπάρχουν πάνω στα πλοία είναι αφιερωμένα στον Άγιο Νικόλαο, όπως εκείνο στο ιστορικό Θ/Κ Γ. Αβέρωφ.

Ο Άγιος Νικόλαος πολλές φορές κατά την διάρκεια του βίου του γλύτωσε θαυματουργικά πλοία που κινδύνευαν από την φουρτουνιασμένη θάλασσα. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρείται προστάτης των ναυτικών μας.

Όταν είχε βρεθεί στους Αγίους Τόπους για να προσκυνήσει, με θαυμαστό τρόπο είχε γαληνέψει την θάλασσα, γλυτώνοντας το πλοίο στο οποίο επέβαινε, αλλά και την ζωή των συνεπιβατών του. Ένα άλλο θαύμα του Αγίου σχετιζόμενο με την θάλασσα είναι και το ακόλουθο: όταν κάποια στιγμή η πόλη των Μύρων είχε βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο λιμού, εμφανίστηκε θαυματουργικά στον καπετάνιο ενός πλοίου που μετέφερε σιτάρι προς άλλη περιοχή και τον οδήγησε ο ίδιος προς τα Μύρα για να τραφούν οι πεινασμένοι κάτοικοι.

Πολλά πλοία έσωσε ο ίδιος θαυματουργικά όταν κινδύνευαν σε φουρτουνιασμένες θάλασσες, αλλά και ναυτικούς που είχαν βρεθεί να παλεύουν με τα κύματα μετά από ναυάγια. Γι’ αυτό και η μνήμη του Αγίου Νικολάου τιμάται σε όλο τον κόσμο, από την Ελλάδα έως την Κολομβία, και από την Αμερική μέχρι την Ρωσία.

Πολλά πλοία, μεγάλα και μικρά, παίρνουν το όνομά του και ως προστάτης των ναυτικών αναφέρεται σε πολλά νησιώτικα τραγούδια.

Το ιστολόγιο εύχεται σε όλους τους ναυτικούς μας
Χρόνια Πολλά και πάντα Καλές Θάλασσες!

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s