Αποχαιρετώντας τη θρυλική Μαντάμ Σουσού

Όταν η τηλεοπτική σειρά «Μαντάμ Σουσού» έβγαινε στον αέρα ήταν η εποχή που τα μοναδικά τηλεοπτικά κανάλια ήταν τα κρατικά. Με αυτόν τον τρόπο -και με αυτόν τον ρόλο- συστήθηκε η Άννα Παναγιωτοπούλου στο πανελλήνιο εκτός πρωτεύουσας, στο κοινό που δεν είχε την ευκαιρία να τη γνωρίζει ως τότε μέσω της θεατρικής της παρουσίας. Χρόνια αργότερα σε μια συνέντευξή της και αφού είχαν ήδη ακολουθήσει άλλες δύο τηλεοπτικές σειρές στις οποίες πρωταγωνίστησε και άφησαν το δικό τους, ξεχωριστό αποτύπωμα στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, έλεγε ότι «η τηλεόραση δεν φτιάχνει σταρ, φτιάχνει “συγγενείς”. Ένα παιδάκι με ρώτησε κάποτε “με ξέρεις;” “Όχι” του απάντησα. “Τότε γιατί σε ξέρω εγώ”; Μπαίνουμε στα σπίτια απρόσκλητοι».

Η Άννα Παναγιωτοπούλου εμπλούτισε κι απέδωσε με τέτοιο τρόπο την περσόνα της Σουσούς καθιστώντας την σημείο αναφοράς. Βασικό εφόδιο της Άννας Παναγιωτοπούλου ήταν η φωνή της. Ήταν βαριά και ελαφρώς βραχνή και απ’ αυτήν και μόνο θα μπορούσες να την αναγνωρίσεις παντού. Λίγα χρόνια πριν συστηθεί ως «Μαντάμ Σουσού Παναγιώτου, σνομπαρία», με εκείνο το απαράμιλλο ύφος και τη γεμάτη μπάσα χροιά, είχε «δανείσει» τη φωνή της σε μια απ’ τις ηρωίδες μιας θρυλικής παιδικής σειράς που παιζόταν στην ΕΡΤ, της «Φρουτοπίας». Ήταν η Μάτα, η παραγινωμένη ντομάτα.

Η κωμική σειρά «Μαντάμ Σουσού», βασισμένη στο ομότιτλο έργο του Δημήτρη Ψαθά, προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1986 και ολοκληρώθηκε σε 2 κύκλους και 26 ημίωρα επεισόδια. Πρόκειται για ριμέικ της ομώνυμης ασπρόμαυρης τηλεοπτικής σειράς του 1972, αλλ’ αποτελεί μια πιο ελεύθερη διασκευή του πρωτότυπου. Η ιστορία εκτυλίσσεται στη φτωχογειτονιά του Μπύθουλα, του σημερινού Κολωνού και στο Κολωνάκι. Η Σουσού Παναγιώτου (Άννα Παναγιωτοπούλου) είναι μια φαντασιόπληκτη και μεγαλομανής -πλην πάμφτωχη- γυναίκα, η οποία ζει σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά των Αθηνών. Όταν ανέλπιστα κληρονομεί μια περιουσία, εγκαταλείπει τον φτωχό ψαρά σύζυγό της, τον Παναγιωτάκη (Θανάσης Παπαγεωργίου) και μετακομίζει στο Κολωνάκι, μπλέκοντας με έναν επικίνδυνο προικοθήρα, τον Μηνά Κατακουζηνό (Άγγελος Αντωνόπουλος).

Παρακολουθούμε σκηνές από την καθημερινή ζωή των κατοίκων στη γειτονιά της Μαντάμ Σουσού. Η Μαντάμ Σουσού αποφασίζει να ομορφύνει το ψαράδικο του άντρα της και παραγγέλνει στον Βρασίδα, έναν τοπικό ζωγράφο, μια ταμπέλα που να γράφει «Ιχθυοπωλείον το Λούβρον», για να δώσει στο φτωχικό μαγαζί γαλλικό αέρα. Στη συνέχεια, η Σουσού χαρίζει στην Πανωραία τα ψάρια που αγόρασε. Η Σουσού και ο Παναγιωτάκης ξυπνούν το βράδυ από την καντάδα που κάνουν ο Ζορζ, ο κουρέας της γειτονιάς και οι φίλοι του στην όμορφη γειτόνισσα Κατινίτσα και τους καταβρέχουν με νερό.

Η Μαντάμ Σουσού αγοράζει έναν σκύλο, τον οποίο ονομάζει Καραβάν. Την ίδια στιγμή ο άντρας της, Παναγιωτάκης, αντιτίθεται σ’ αυτή την αγορά, ενώ όλη η γειτονιά διασκεδάζει εις βάρος της καθώς ο σκύλος δεν είναι ράτσας, όπως ονειρευόταν, αλλά ένας «κοπρίτης» που της προμηθεύει ο κουρέας Ζορζ για να της κάνει πλάκα.

Η κα Σμίγλερ κατηγορεί τη Σουσού ότι της δημιούργησε πρόβλημα στο γάμο της. Ο Κοκός επισκέπτεται τον κύριο Σμίγλερ για να λύσει την παρεξήγηση αλλά εκείνος εξοργισμένος τον ξυλοκοπάει. Η κα Σμίγλερ αποφασίζει να μιλήσει με τον άντρα της προκειμένου να προλάβει τις χειρότερες εξελίξεις στο γάμο της. Ο κος Σμίγλερ, όμως, ο οποίος δεν μπορεί να ανεχτεί τον εξευτελισμό, ζητάει από τη γυναίκα του να χωρίσουν. Ωστόσο, η Σουσού αισθάνεται αδιαθεσία και καλεί το γιατρό. Δε μένει ικανοποιημένη όμως και αποφασίζει να επισκεφτεί έναν γυναικολόγο. Βεβαιώνεται για την εγκυμοσύνη της και το ανακοινώνει στον Μηνά.

Ο Κατακουζηνός φεύγει με τα χρήματα της Σουσού. Η Σουσού λογομαχεί με την κυρία Σμίγλερ για το πού βρίσκεται ο σύζυγός της. Η Σουσού μαθαίνει από ένα γράμμα του συζύγου της πως εγκαταλείπει την οικογένειά του, λόγω της οικονομικής καταστροφής που υπέστη. Το υπηρετικό προσωπικό εγκαταλείπει τη Σουσού και το σπίτι να αδειάζει από έπιπλα, λόγω των οικονομικών χρεών. Η Λεονί και ο Λεό αφήνουν το παιδί στην πόρτα της οικογένειας Χρυσάφη, μαζί με ένα γράμμα το οποίο αναφέρει τις επιθυμίες της Σουσού για την ανατροφή του παιδιού. Το επεισόδιο κλείνει με τη Μαντάμ Σουσού να επιστρέφει στο σπίτι του Παναγιωτάκη.

Σενάριο: Δημήτρης Ψαθάς, Συρραφή σεναρίων: Ε. Διαμαντοπούλου. Τηλεοπτική διεύθυνση: Πολ Σκλάβος. Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαγεωργίου. Διεύθυνση παραγωγής: Ράνια Δημοπούλου. Διεύθυνση φωτογραφίας: Ριχάρδος Μερόντης. Μουσική τίτλων: Λεό Ραπίτης. Παίζουν: Άννα Παναγιωτοπούλου, Θανάσης Παπαγεωργίου, Άγγελος Αντωνόπουλος, Νατάσα Ασίκη, Πάνος Χατζηκουτσέλης, Δήμητρα Ζέζα, Έρση Μαλικένζου, Νεφέλη Ορφανού, Νίκος Γαροφάλλου, Τάσος Χαλκιάς, Ευδοκία Σουβατζή, Κώστας Κοντογιάννης, Περικλής Λιανός, Τάσος Μασμανίδης, Μαίρη Κατσιμπάρδη, Αλέκος Ζαρταλούδης, Παύλος Χαϊκάλης, Ντίνος Δουλγεράκης, Σπύρος Κουβαρδάς, Νίκος Κάπιος, Γιώργος Σαπανίδης, Εμμανουέλα Αλεξίου, Γεωργία Καλλέργη, Ρέα Χαλκιαδάκη, Τώνης Γιακωβάκης, Δημήτρης Πανταζής, Πάνος Βασιλειάδης, Γιώργος Γιανναράκος, Δημήτρης Γιαννόπουλος, Γαλήνη Τσεβά, Παναγιώτης Σουπιάδης, Λία Κονταξάκη, Ελένη Παράβα, Μαργαρίτα Λούζη, Αριέττα Μουτούση, Θόδωρος Δημήτριεφ, Μάγδα Μαυρογιάννη, Αλέκος Κούρος, Ελένη Καψάσκη, Χριστίνα Στόγια κ.ά.

Η Άννα Παναγιωτοπούλου γεννήθηκε στην Κυψέλη της Αθήνας, στις 30 Ιουλίου 1947, με καταγωγή από το Λαμπίρι Αχαΐας. Από τα παιδικά της χρόνια ήθελε να γίνει ηθοποιός. Μεγάλωσε σε μεγαλοαστικό περιβάλλον, το οποίο δεν είχε καμία σχέση με το θέατρο, ενώ και οι γονείς της δεν ήθελαν να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο. Όταν την έστειλαν στην Ελβετία για σπουδές, επέστρεψε στην Ελλάδα κρυφά και έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό. Εκεί συνάντησε και τον Σταμάτη Φασουλή, με τον οποίο ήταν στην ίδια τάξη. Πριν αποφοιτήσει από το Εθνικό, είχε συμμετάσχει, το 1968, στην παράσταση Άλκηστις του Ευριπίδη, με πρωταγωνίστρια την Ελένη Χατζηαργύρη. Μαζί με τον Φασουλή υπήρξαν βασικά μέλη του «Ελεύθερου Θεάτρου» -σχεδόν από τις απαρχές του- και πρωταγωνίστησαν στην πρώτη του μεγάλη επιτυχία «Και συ χτενίζεσαι», που το έκανε γνωστό και αγαπητό στο ευρύ κοινό. Ανέβαζαν παραστάσεις ποικίλου ρεπερτορίου, από Μπρεχτ μέχρι Χουρμούζη. Μόνιμη στέγη απέκτησαν όταν πήγαν στο Άλσος Παγκρατίου. Παράλληλα, μέχρι τότε, οι συμμετέχοντες στον θίασο ασχολούνταν και με άλλες δουλειές για βιοπορισμό. Το 1980 το «Ελεύθερο Θέατρο» σταμάτησε και ιδρύθηκε η «Ελεύθερη Σκηνή», από την Παναγιωτοπούλου και τον Φασουλή. Επρόκειτο ουσιαστικά για μετονομασία του «Ελεύθερου Θεάτρου». Η Παναγιωτοπούλου συνέχισε με επιθεωρήσεις, στις οποίες έπαιζε αλλά και έγραφε το σενάριο.

Ευρέως γνωστή έγινε μέσω της συμμετοχής της σε τηλεοπτικές σειρές, αρχικά στην κρατική και στη συνέχεια στην ιδιωτική τηλεόραση. Σταθμός της τηλεοπτικής της καριέρας θεωρείται η ενσάρκωση της «Μαντάμ Σουσού» στην ομότιτλη διασκευή του μυθιστορήματος του Δημήτρη Ψαθά τη σεζόν 1986-87 (μαζί με τους Θανάση Παπαγεωργίου, Άγγελο Αντωνόπουλο, Νατάσα Ασίκη κ.ά.). Τεράστια επιτυχία σημείωσαν επίσης οι σειρές: «Οι τρεις Χάριτες» και «Ντόλτσε Βίτα». Την τηλεοπτική σεζόν 2003-2004, συμπαρουσίαζε μαζί με τον Φώτη Σεργουλόπουλο, τον Χρήστο Ευθυμίου, τον Μένιο Σακελλαρόπουλο, τον Κλέονα Γρηγοριάδη και τη Ματθίλδη Μαγγίρα, το τηλεπαιχνίδι «Το show των εκατομμυρίων», το οποίο έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2003 στο MEGA. Παντρεύτηκε το 1972 και έναν χρόνο αργότερα απέκτησε έναν γιο, τον Δημήτρη, που της χάρισε ένα εγγόνι. Χήρεψε το 2014. Ζούσε στον Λυκαβηττό, αλλά περνούσε μεγάλα χρονικά διαστήματα, έως και χρόνο, στην Τήνο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ζούσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, λόγω της νόσου Αλτσχάιμερ από την οποία έπασχε. Απεβίωσε στις 4 Μαΐου 2024, σε ηλικία 76 ετών, από επιπλοκές της νόσου. Η κηδεία της έγινε σήμερα, στο Κοιμητήριο Ζωγράφου.

Πηγή: in.gr, el.wikipedia.org

Σχολιάστε