Τσικνίζουμε με ζουμερά Ποντιακά σουβλάκια!

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται «Τσικνοπέμπτη» ή «Τσικνοπέφτη», επειδή την ημέρα αυτή ψήνουμε κρέας ή λειώνουμε το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα λοιπόν έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται «Τσικνοπέμπτη». Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων. Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα, την Καθαρά Δευτέρα.

Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσια (ή αλλιώς Κουτσομπολιά ή Πέτε Γόλια). Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό, όπως το λένε οι Κερκυραίοι, δεν είναι άλλο από το γνωστότατο κουτσομπολιό. Η πετεγολέτσα πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία Κουκουνάρα, της πόλης της Κέρκυρας. Στην Πάτρα έχουμε το έθιμο της Κουλουρούς. Η Γιαννούλα η Κουλουρού πιστεύει λανθασμένα πως ο Ναύαρχος Ουίλσον είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της και πως έρχεται να την παντρευτεί. Γι’ αυτό ντύνεται νύφη και με τη συνοδεία των Πατρινών πηγαίνει να προϋπαντήσει τον καλό της στο λιμάνι. Γύρω της οι Πατρινοί διασκεδάζουν με τα καμώματά της.

Στις Σέρρες ανάβονται μεγάλες φωτιές στις αλάνες, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Στο τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ αναλαμβάνει τα «προξενιά», ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο. Στην Κομοτηνή καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Όλα αυτά πραγματοποιούν την παροιμία πως ο «έρωτας περνάει από το στομάχι!». Στο Ηράκλειο της Κρήτης μικροί και μεγάλοι περιδιαβαίνουν μεταμφιεσμένοι στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης, τραγουδώντας και χορεύοντας.

Εμείς διαλέξαμε για σήμερα να σας προτείνουμε πεντανόστιμα, ζουμερά Ποντιακά σουβλάκια, με τα οποία οι Έλληνες του Πόντου τιμούν ξεχωριστά τη μέρα και το έθιμο! Καλή διασκέδαση και καλή όρεξη!

Υλικά

1½ κιλό χοιρινό λαιμό κομμένο σε κύβους 3-4 εκ.*
2 πιπεριές μεγάλες
2 ντομάτες ώριμες
2 ξερά κρεμμύδια μεγάλα
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
5 κ.σ. ατζίκα**

* Ο χοιρινός λαιμός έχει πολύ μαλακό κρέας και είναι οικονομικός.
** Η ατζίκα είναι πολτός από πιπεριές με καρυκεύματα, που μπορείτε να βρείτε σε λαϊκές αγορές, όπου υπάρχουν Πόντιοι πωλητές ή σε καταστήματα με ποντιακά προϊόντα.

Διαδικασία

Βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος σε ταψί. Τα αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε ρίγανη, 5 κουταλιές της σούπας ατζίκα και ⅓ φλυτζανιού ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ένα κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας πολύ καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για τρεις ώρες. Στη συνέχεια περνάμε τα κομμάτια του κρέατος σε ξύλινα σουβλάκια ή μεταλλικές σούβλες, τοποθετώντας εναλλάξ ένα κομμάτι κρέας, μία φέτα ντομάτας, μία φέτα κρεμμύδι και μία φέτα πιπεριά (αν θέλουμε χρησιμοποιούμε σκέτο το κρέας. Θα γίνουν το ίδιο νόστιμα). Ψήνουμε στο γκριλ ή στα κάρβουνα μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

Καλή επιτυχία! Καλή Αποκριά!

Και του χρόνου Τσικνοπέμπτη, με υγεία και χαρά για όλους!

Πηγή: pontos-news.gr, sansimera.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s