Η Αγία Τατιανή στην Αίγινα

Η Αγία Τατιανή τιμάται ιδιαιτέρως στην Αίγινα, αφού στη θέση Λάκκα της πόλεως της Αιγίνης υπάρχει ομώνυμος ιερός ναός, ο οποίος ανεγέρθηκε στις αρχές του 20ού αιώνος, μετά από τις κατ’ όναρ αλλεπάλληλες εμφανίσεις της ίδιας της Αγίας στην κα Ελένη Θεοδοσίου Μοίρα, το γένος Ιωάννου Κολοκέντη και την επακολουθείσα θαυματουργική ανεύρεση της ιεράς εικόνος Της.

Φορητές εικόνες της Αγίας Τατιανής από τον ιερό ναό της στην Αίγινα

Όλα ξεκίνησαν στις 22 Σεπτεμβρίου 1898, όταν ένα απροσδόκητο όνειρο συντάραξε την ηρεμία της νύχτας στο σπίτι της Ελένης Μοίρα. Στην ευσεβή αυτή γυναίκα εμφανίσθηκαν ξαφνικά στον ύπνο της δύο λευκοντυμένες γυναίκες, οι οποίες της παρέδωσαν μία επιστολή. Στην αξιοπερίεργη αυτή ουράνια οπτασία δεν έδωσε αρχικά καμία απολύτως σημασία. Μετά όμως από οκτώ ημέρες παρουσιάσθηκε στον ύπνο της ένας ηλικιωμένος, ο οποίος καθόταν στην κορυφή ενός βουνού. Αφού την κάλεσε κοντά του, ξαφνικά το βουνό εξαφανίσθηκε και η ευσεβής Ελένη βρέθηκε μέσα σε μία εκκλησία, όπου στο Άγιο Βήμα εκτός από την Αγία Τράπεζα υπήρχε μία χρυσή εικόνα και ένα αναμμένο καντήλι, ενώ μπροστά στην πόρτα υπήρχε ένα συναξάριο με την επιγραφή: «Το μαρτύριον της Αγίας Τατιανής». Μετά την απροσδόκητη αυτή αποκάλυψη άρχισε η ευσεβής γυναίκα φωνάζοντας να καλεί τους χριστιανούς να προσκυνήσουν, αλλά μία γυναίκα μ’ ένα βρέφος στα χέρια, της απαγόρευσε να φωνάζει. Η δυσερμήνευτη αυτή οπτασία έκανε την Ελένη ν’ απορεί και να διστάζει, χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς σήμαιναν αυτά που είδε και τι πρέπει να κάνει.

Η εκκλησία της Αγίας Τατιανής στην Αίγινα

Επί πέντε όμως συνεχή έτη παρουσιαζόταν η Αγία Τατιανή στον ύπνο της, εκφράζοντας έντονα το παράπονο για τον δισταγμό και την αδιαφορία που επιδείκνυε στο να σκάψει στο σημείο του κτήματός της που όριζε η ίδια η Αγία, ώστε να ανευρεθεί η ιερά εικόνα της και να ανεγερθεί κατόπιν ιερός ναός επ’ ονόματί της. Μετά όμως από τις αλλεπάλληλες κατ’ όναρ εμφανίσεις της Αγίας αποφάσισε κάποια στιγμή η Ελένη να άρει τις επιφυλάξεις και τους δισταγμούς της και να σκάψει στο σημείο του κτήματός της στη θέση Λάκκα της πόλεως Αιγίνης για να διαπιστώσει, εάν τα όνειρά της ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έτσι, στις 4 Δεκεμβρίου του 1903 και κατά τη διάρκεια της ανασκαφής ευρέθη εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, κατόπιν ευρέθη εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (επ’ ονόματί του τιμάται το αριστερό κλίτος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Αιγίνης), ενώ στις 17 Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης και εορτασμού του πολιούχου του νησιού Αγίου Διονυσίου (επ’ ονόματί του τιμάται το δεξιό κλίτος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Αιγίνης), ανευρέθη η ιερά εικόνα της Αγίας Τατιανής.

Το λιμάνι της Αίγινας (aeginaproject.com)

Το θαυμαστό και υπερφυές αυτό γεγονός προκάλεσε αισθήματα απερίγραπτης πνευματικής αγαλλίασης στους ευσεβείς κατοίκους του ευλογημένου νησιού της Αίγινας και όλοι επιδόθηκαν με ιδιαίτερη χαρά και επιμέλεια στην ανέγερση του ιερού ναού στο κτήμα, όπου ανευρέθη η ιερά εικόνα της Αγίας. Πρόκειται μάλιστα για τον μοναδικό σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο καταγεγραμμένο ναό επ’ ονόματι της Αγίας Τατιανής, ο οποίος σήμερα αποτελεί παρεκκλήσιο του χρονολογουμένου από το 1806 ιστορικού Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Αιγίνης.

Για να φθάσει ο προσκυνητής στην Αγία Τατιανή από το λιμάνι της Αίγινας, υπάρχουν δύο τρόποι. Ανεβαίνοντας την κεντρική οδό Αφαίας στα αριστερά του δρόμου συναντά την ομώνυμη οδό Αγίας Τατιανής. Πρόκειται για ένα μικρό, στενό δρομάκι (σοκάκι), που εξελίσσεται σχεδόν σε μονοπάτι και φθάνει στην μικρή εκκλησιά. Ο δεύτερος τρόπος είναι από την πλευρά του Μεριστού και λίγο μετά το Νοσοκομείο της Αίγινας, μέσα από την παλιά πόλη, όπου ένα στενό δρομάκι και πάλι οδηγεί στην πόρτα της εκκλησίας.

Γειτονιές της παλαιάς Αίγινας κι ο δρόμος προς την Αγία Τατιανή (popaganda.gr, aeginatoday.gr)

Άγνωστη για πολλούς, ακόμα και Αιγινήτες, η εκκλησία αυτή εορτάζει σήμερα, 12 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης της Αγίας Παρθενομάρτυρος των Ρωμαϊκών χρόνων Τατιανής, η οποία έζησε στη Ρώμη την εποχή του αυτοκράτορα Σεβήρου, όταν οι χριστιανοί ήταν υπό διωγμό. Το καλαίσθητο εκκλησάκι βρίσκεται μέσα σε χωράφια γεμάτα φιστικιές και το καλοκαίρι σχεδόν δεν διακρίνεται από τα πλούσια φυλλώματα των δένδρων μιας από τις παλαιότερες και ιστορικές γειτονιές της Αίγινας, στην περιοχή που εκτείνεται πίσω από τις φυλακές. Ο ναός έχει έντονες δυτικές επιρροές, στην οροφή του σχηματίζει σταυρό, αλλά στερείται τρούλου και αρχιτεκτονικά θυμίζει την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου του Νοσοκομείου, με την οποία άλλωστε γειτονεύει. Το Αιγινήτικο πουρί που χρησιμοποιήθηκε για το χτίσιμό της, της έχει δώσει εξωτερικά την ομορφιά όλων των παλαιών κτηρίων της πόλης της Αίγινας που είναι ενταγμένα ιδιαίτερα αρμονικά στο χώρο και στο τοπίο που τα γέννησε.

Πηγή: Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος, Εκπαιδευτικός, σε: odosaeginis.blogspot.com και kallimasia.blogspot.com

kimintenia.wordpress.com

Χωρίς κατηγορία

Σχολιάστε