Ο Άγιος νεομάρτυρας Ιωσήφ ο Χαλεπλής

4 Φεβρουαρίου

«Tέμνου Iωσήφ, ανδρικώς διά ξίφους,
και εκ Θεού στέφανον, άφθαρτον δέχου»

Ο Άγιος Ιωσήφ καταγόταν από το Χαλέπιο και οι Τούρκοι, επειδή ήταν ευσεβής, τον συκοφάντησαν, ότι δήθεν είχε δηλώσει, ότι θα γίνει Τούρκος. Στο δικαστήριο, όπου οδηγήθηκε, ψευδομαρτύρησαν σε βάρος του, ότι είπε πως θα γίνει τούρκος και αθέτησε τον λόγο του. Ο δικαστής μόλις τον είδε του είπε: «Έλα άνθρωπε να γίνεις μουσουλμάνος, να φύγεις από την ψεύτικη θρησκεία, να έλθεις στην αληθινή, να σ’ έχω κοντά μου, να γίνεις μεγάλος άρχοντας».

Όταν τ’ άκουσε αυτά ο Άγιος του απάντησε με πολύ θάρρος: «Σιγά την πίστη που έχετε και παρακινείτε και άλλους να πιστέψουν! Τρισάθλιοι και κακορίζικοι που είστε! Πού την βρήκατε εσείς την πίστη και την κάνατε και αληθινή; Εσείς ταλαίπωροι δεν ξέρετε ούτε τη νηστεία σας πότε είναι ούτε το μπαϊράμι σας. Μόνο περιμένετε πότε θα δείτε το φεγγάρι, για να αρχίσετε τη νηστεία σας ή καλύτερα την πολυφαγία σας. Κάθεστε όλη τη νύχτα και τρώτε ως που να φέξει και τότε πέφτετε και κοιμάστε όλη την ημέρα, σαν νεκροί στον τάφο. Κι όταν ξυπνήσετε, κοιτάζετε πότε θα πέσει ο ήλιος, για να ορμήσετε πάλι στο φαΐ. Έπειτα προσέχετε πάλι πότε θα δείτε φεγγάρι, για να κάμετε το μπαϊράμι σας. Κι αν τύχει να είναι συννεφιά, άλλοι το κάνουν πιο νωρίς άλλοι πιο αργά και γελάει μαζί σας όλος ο κόσμος. Αυτή είναι η πίστη σας που μου λέτε να πιστέψω; Πώς να πω δε και τα άλλα μυθώδη και ανίερα πιστεύω σας; Ότι ο Θεός τρώει και πίνει, ότι στον παράδεισο, που εσείς φανταστήκατε, έχετε να απολαύσετε φαγητά και ποτά και περισσότερες ασέλγειες απ’ όσες κάνετε εδώ …».

Τους είπε κι άλλα πολλά για τη θρησκεία τους. Μπροστά στις υποσχέσεις και τις κολακείες του κριτή, ο Ιωσήφ παρέμεινε αμετάθετος στην πίστη του και με θάρρος ήλεγξε τη μουσουλμανική θρησκεία. Όταν τ’ άκουσαν όλα αυτά έτριξαν τα δόντια τους οι Οθωμανοί εναντίον του και ο δικαστής εξέδωσε την απόφαση ν’ αποκεφαλιστεί. Τον οδήγησαν δέρνοντάς τον στον τόπο των εκτελέσεων. Εκεί ο Άγιος γονάτισε και δέχτηκε χαίροντας το στεφάνι του μαρτυρίου με αποκεφαλισμό, την 4η Φεβρουαρίου του έτους 1686.

Ο υπ’ αριθ. 2142(129) κώδικας του XVIII αιώνος της ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους (εδάφ. 23), αναφέρει ωστόσο ότι το μαρτύριο του Αγίου συντελέστηκε την 17η Φεβρουαρίου 1686.

Απολυτίκιο Αγίων Νεομαρτύρων (Ἦχος γ’ – Θείας πίστεως)
Νέοι Μάρτυρες, παλαιάν πλάνην, καταστρέψαντες, ὕψωσαν πίστιν, τῶν ᾽Ορθοδόξων, καί στερρῶς ἠγωνίσθησαν τήν γάρ ἀνόμων θρησκείαν ἐλέγξαντες, ἐν παρρησίᾳ Χριστόν ἀνεκήρυξαν, Θεόν τέλειον. Καί νῦν ἀπαύστως πρεσβεύουσι, δωρήσασθαι ἡμῖν τό μέγα ἔλεος.

Πηγή: saint.gr, pemptousia.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s