
Κυριακάτικο πρωινό του Μαΐου, έχοντας αφήσει πίσω μας το Δερβένι, ξεκινάμε την ανάβαση προς το χωριό Ευρωστίνη ή Ζάχολη, που κρατά ακόμη πολλά στοιχεία της παλαιάς μορφής του, με τις βρύσες, τα αλώνια και τα ξωκλήσια του, μα πιο πολύ από όλα με τον υπέροχο ναό του Αγίου Γεωργίου με τους δεκαεπτά τρούλους του που δεσπόζει πάνω από το χωριό μέσα σε πυκνά δάση και άφθονα τρεχούμενα νερά.



Μετά από μία διαδρομή ανάμεσα στους ελαιώνες και σε πευκοδάσος εμφανίζεται το οροπέδιο της Ευρωστίνης ή Ζάχολης, εκεί που βρίσκεται ο ομώνυμος οικισμός. Από τα δύο βουνά που δεσπόζουν πάνω από το χωριό, το Μαύρο Όρος ή Μαυριόρος και την Εβροστίνα, το πρώτο έχει άμεση μυθολογική σχέση με τη Ζήρεια, μια και στο Μαυριόρος κατασκευάστηκε η πρώτη λύρα του κόσμου από τον Ερμή, μόλις αυτός γεννήθηκε.



Η θέα προς τον Κορινθιακό είναι μαγευτική, αλλά και μία περιπλάνηση στο ρέμα των Μύλων -μια φυσική ρεματιά με λιμνούλες γεμάτες πέστροφες, καταρράκτες και ξύλινα γεφυράκια, ή στο οροπέδιο της Ζάχολης με το πυκνό δάσος μαύρης πεύκης, προσφέρει στον επισκέπτη μοναδικές στιγμές ηρεμίας και απόλαυσης.




Οι πρόσφατα αναπαλαιωμένες εκκλησίες της Παναγίας των Καταφυγίων και της Αγίας Παρασκευής, βυζαντινού ρυθμού, με το εξαιρετικής τέχνης λιθόχτιστο καμπαναριό, εντυπωσιάζουν με την αρχιτεκτονική δομή τους. Η Ευρωστίνη είναι μια μεγάλη αγκαλιά για κάθε φυσιολάτρη, για κάθε ρομαντικό οδοιπόρο. Ο επισκέπτης μπορεί να συνεχίσει προς Χελυδόρι ή προς Σαραντάπηχο.




Ο Άγιος Γεώργιος Ζάχολης
Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Γεωργίου, ακριβό κειμήλιο και καμάρι όλης της περιοχής, χτισμένος το 1811, με τους δεκαεφτά τρούλους του, τις παραδοσιακές βρύσες και τα επτά κυπαρίσσια που στολίζουν την αυλή του. Μια μαρμάρινη ομορφοσκαλισμένη πινακίδα στον περίβολο του ναού αποκαλύπτει στον επισκέπτη την ιστορία των επτά κυπαρισσιών, που εντοπίζεται στα χρόνια λίγο πριν την Επανάσταση του 1821.

Ο ναός είναι ένας από τους σημαντικότερους της Κορινθίας. Σύμφωνα με τον θρύλο χτίστηκε σε 39 ημέρες, μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες των κατοίκων του χωριού, αφού η προθεσμία για την ανέγερσή του είχε οριστεί από τον Τούρκο διοικητή σε 40 ημέρες, διαφορετικά ο ναός έπρεπε είτε να γκρεμιστεί είτε θα γίνει τζαμί. Ο Άγιος Γεώργιος άνηκε διοικητικά και οικονομικά στη Μονή Προφήτου Ηλία και χτίστηκε στη θέση παλαιότερου, μικρότερου ναού. Στα ιερά σκεύη του υπάρχουν επιγραφές του 1893.
Πρίκειται για τρίκλιτη βασιλική βυζαντινού ρυθμού που διαθέτει συνολικά 17 τρούλους. Οι δώδεκα μικρότεροι συμβολίζουν τους 12 Αποστόλους. Οι τέσσερις μεσαίοι σε κάθε γωνία συμβολίζουν τους 4 Ευαγγελιστές και ο κεντρικός, μεγαλύτερος όλων, συμβολίζει τον Παντοκράτορα.


Η σκεπή στηρίχτηκε σε 36 κολώνες με κιονόκρανα βυζαντινού ρυθμού, ενώ το τέμπλο κατασκευάστηκε από την ξυλεία ενός και μόνο θρυλικού κυπαρισσιού. Πάνω του σκαλίστηκαν εικόνες από την Παλαιά Διαθήκη, αλλά και η σκηνή της κοπής του κυπαρισσιού το οποίο χρησιμοποιήθηκε γενικότερα ως ξυλεία στην κατασκευή του ναού. Χωρίζεται σε τρία κλίτη από δύο κιονοστοιχίες με επτά κτιστά επιχρίσματα η καθεμία. Οι κίονες είναι χωρίς βάση. Η στέγη είναι κεραμοσκεπής, δίρριχτη και καλύπτει με ενιαίο τρόπο όλα τα κλίτη.














Ο ναός είναι τρισυπόστατος, έχει δηλαδή τρεις τράπεζες: την κεντρική αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο, την αριστερή στους Αγίους Κωσταντίνο και Ελένη και τη δεξιά στον Άγιο Δημήτριο. Ο ναός είναι οικοδομημένος πάνω σε προγενέστερο ναό, όπως πιστοποιούν ενετικά έγγραφα. Κρίθηκε πρόσφατα διατηρητέος καθώς υπήρξε και τόπος διαμονής του θρυλικού Γέρου του Μοριά ο οποίος προέδρευσε επαναστατικών συμβουλίων στο χώρο του. Στο προαύλιο του ναού βρίσκεται ο τάφος και η προτομή του οπλαρχηγού Παναγιωτάκη Γεραρή, τοπικού ήρωα της επανάστασης.








Πηγές: Δημητρίου Κασσιού, Ιστορικοί Ναοί του τ. Δήμου Ζαχόλης 1811-1847, Διακοσιετηρίδα Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, 2021, protinewskorinthias.gr, sentoukitisgiagias.club, travel.gr