Ο Άγιος Νικόλαος Νεοχωρίου στον Βόσπορο

«Γεντί Κουλέ και Θαραπειά, Ταταύλα και Νιχώρι,
αυτά τα τέσσερα χωριά ‘μορφαίνουνε την Πόλη»

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και συγκίνηση εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, στον ομώνυμο ναό στο Νεοχώρι (Νιχώρι – Γενίκιοϊ) του Βοσπόρου, στην Κωνσταντινούπολη. Φέτος βέβαια η συμμετοχή των πιστών ήταν εξαιρετικά περιορισμένη λόγω της ισχύος των περιορισμών για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού, ωστόσο ελπίζουμε σύντομα να ξεπεραστούν οι παρούσες δυσκολίες και ο ναός να γεμίσει ξανά από τους πιστούς Νιχωρίτες και τους επισκέπτες προσκυνητές του.

Ο ιερός ναός Αγίου Νικολάου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ναός του Νεοχωρίου, μετά την Παναγία την Κουμαριώτισσα. Είναι κτίσμα του 1818. Ο εξωνάρθηκας του ναού είναι καμαρωτός και μες στο περιβόλι, όπου βασιλεύει γαλήνη και επικρατεί ηρεμία, υπάρχουν οι περίτεχνοι τάφοι της οικογένειας των Μαυροκορδάτων και δύο μελών της μεγάλης θρακιώτικης οικογένειας που ανέδειξε σπουδαίες προσωπικότητες, των Αλεξάνδρου και Στεφάνου Καραθεοδωρή.

Κάθε χρόνο στη μνήμη του αγίου Νικολάου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας γίνεται περιφορά της ιεράς εικόνας του Αγίου Νικολάου στον αυλόγυρο του ναού και τελείται τρισάγιο στον τάφο των Μαυροκορδάτων. Μετά την Θεία Λειτουργία και τις ιερές ακολουθίες, οι Νιχωρίτες συνηθίζουν να συγκεντρώνονται στην Κοινοτική Αίθουσα για το καθιερωμένο τους κέρασμα και την αγαπημένη επαφή με οικείους και φίλους.

Ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και ευλογημένα στην όμορφη κοινότητα Νεοχωρίου και σε όλα τα μέλη της! Και του χρόνου να εορτάσουν τον προστάτη Άγιό τους με υγεία και χαρά!

Πηγές: panagiotisandriopoulos.blogspot.com, ΝΕΟΧΩΡΙ ΒΟΣΠΟΡΟΥ – YENIKOY BOGAZICI, σελίδα στο fb

kimintenia.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s