Άγιος νεομάρτυς Νικόλαος ο Καραμάνος

6 Δεκεμβρίου

«Eμαρτύρησας ώσπερ ηρνήσω πάλαι,
όθεν στέφανον Nικόλαε λαμβάνεις»

Ο Άγιος Νεομάρτυς Νικόλαος Καραμάνος (ή Κασσέτης) γεννήθηκε το έτος 1623 μ.Χ. Ήταν έγγαμος και ζούσε στη Σμύρνη. Όταν κάποτε αγανάκτησε, είπε πάνω στον θυμό του ότι θα γίνει Τούρκος. Οι παρευρισκόμενοι Τούρκοι μόλις άκουσαν αυτό τον λόγο, τον άρπαξαν και τον οδήγησαν στον κριτή. Ανακρινόμενος στο κριτήριο ο Νικόλαος είπε με παρρησία ότι δεν θα αρνηθεί ποτέ τον Ποιητή και Σωτήρα του, τον Κύριο Ιησού Χριστό, ο Οποίος μέλλει να κρίνει ζώντες και νεκρούς.

Παρά τα μαρτύρια, τους ραβδισμούς και τη φυλάκιση που υπέστη, ακόμη και την πίεση που του άσκησαν η μητέρα του και η σύζυγός του, ο Άγιος παρέμεινε αμετάθετος στην πίστη του. Ο κριτής τότε διέταξε και έκαναν περιτομή στον μάρτυρα με τη βία. Ο Άγιος συνεχώς ομολογούσε και φυλακίσθηκε για δεύτερη φορά. Η αντοχή και καρτερία του Αγίου Νικολάου κατέπληξε τους πάντες. Μεταξύ αυτών και τον Ιησουΐτη Vabois, που έγραψε και το μαρτύριό του.

Μετά από σκληρά βασανιστήρια, τα οποία κράτησαν τριάντα έξι ημέρες, ο Άγιος Νικόλαος οδηγήθηκε στην αγχόνη. Έτσι τελειώθηκε μαρτυρικά στις 19 Μαρτίου του έτους 1657 μ.Χ. (Μεγάλη Πέμπτη) και ώρα 9 το πρωί. Το λείψανο του αγίου, αφού του έδεσαν έναν ογκόλιθο, το έριξαν στη θάλασσα. Άλλα κάποιος Λατίνος, που βρισκόταν στη Σμύρνη, το έβγαλε και το πήγε στην Ευρώπη. Η μνήμη του τιμάται την 6η Δεκεμβρίου.

Απολυτίκιο των Αγίων Νεομαρτύρων των μετά την Άλωση μαρτυρησάντων (Ήχος γ’ – Θείας πίστεως)
Νέοι Μάρτυρες, παλαιάν πλάνην, καταστρέψαντες, ὕψωσαν πίστιν, τῶν ᾽Ορθοδόξων, καί στερρῶς ἠγωνίσθησαν τήν γάρ ἀνόμων θρησκείαν ἐλέγξαντες, ἐν παρρησίᾳ Χριστόν ἀνεκήρυξαν, Θεόν τέλειον. Καί νῦν ἀπαύστως πρεσβεύουσι, δωρήσασθαι ἡμῖν τό μέγα ἔλεος.

Πηγή: saint.gr

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Άγιος νεομάρτυς Νικόλαος ο Καραμάνος

  1. Γιαννης Πατσωνης 9 Δεκεμβρίου 2021 / 19:23

    Στο βιβλίο «Σκεύος μετανοίας» εκδ. Εν Πλω
    :Για τον αγιο νεομάρτυρα Αγαθαγγελο Εσφιγμενιτη, από την Αινο, που μαρτύρησε στην Σμύρνη,
    19. Απριλιου. 1819.,σε ηλικία 19 ετών.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s