Βραβεύεται στις Κάννες η «Απέραντη Αγάπη» των νεαρών κινηματογραφιστών του Άργους

Η ταινία αφηγείται μια υπέροχη ιστορία αγάπης και ανθρωπιάς μέσα από τα μάτια ενός Ιταλού στρατιώτη, στο Άργος του πολέμου 1941-1944

Το 1ο ΕΠΑΛ Άργους και το 1ο ΕΚ Άργους τιμώνται με το Βραβείο «Best Romance Film» στον Διεθνή Διαγωνισμό Global Short Film Awards 2021, που διεξάγεται στις Κάννες της Γαλλίας, για την μικρού μήκους ταινία τους με τίτλο «Μια απέραντη Αγάπη – An endless Love». Το χαρούμενο μήνυμα των διοργανωτών προς το σχολείο: «Congratulations!!!!».

Το κόκκινο χαλί θα περιμένει τους βραβευμένους δημιουργούς στην τιμητική εκδήλωση, που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, στις Κάννες. Η δημιουργικότητα και η αγάπη τους στην ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας τους, του Άργους, μιας πόλης – συμβόλου της χώρας μας, χάρισε στους νεαρούς μαθητές και κινηματογραφιστές αυτή τη σπουδαία διάκριση που κάνει περήφανους τους γονείς, τους καθηγητές τους, την τοπική κοινωνία αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα! Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της μεγάλης αυτής επιτυχίας, που αποδεικνύει ότι και σήμερα, στο Άργος του μύθου και των αρχαίων θρύλων, γεννιούνται παιδιά με όραμα, κίνητρο και αγάπη για ζωή και δημιουργία!

Η αληθινή ιστορία

Ένα ρεπορτάζ του Άκη Γκάτζιου, που προβλήθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι Mega, τον Οκτώβριο του 2004, ενέπνευσε τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ και 1ου ΕΚ του Άργους για την μικρού μήκους ταινία τους, με τίτλο: «Μια απέραντη Αγάπη – An endless Love». Επρόκειτο για την τελευταία συνέντευξη, που είχε παραχωρήσει τότε ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο Ιταλός ιατρός Φράνκο Ρομάνο, στον δημοσιογράφο Άκη Γκάτζιο, με οπερατέρ τον Γιώργο Ρασσιά.

Η ταινία των μαθητών είναι μια ιστορία αγάπης και ανθρωπιάς, μέσα από τα μάτια ενός Ιταλού στρατιώτη, που εκτυλίχθηκε στο Άργος του πολέμου 1941-1944. Ο πόλεμος έχει πάντα δύο πρόσωπα: το σκληρό και απάνθρωπο, αλλά και το ανθρώπινο, αυτό που σε αφήνει να ελπίζεις… Πάντα μέσα από τα χαλάσματα που αφήνει πίσω του ο πόλεμος, ξεπηδά μια ελπίδα, μια ηλιαχτίδα πως οι άνθρωποι θα ξαναβρούν τα λογικά τους και θα ζήσουν και πάλι μονιασμένοι, πορευόμενοι τον δρόμο της ειρήνης, της αγάπης και της ανθρωπιάς.

Η Ευαγγελία Τουμπάνου και ο Φράνκο Ρομάνο την εποχή που γνωρίστηκαν ενώ εκείνος υπηρετούσε στο Άργος. Στο κέντρο: Το βιβλίο του Φράνκο Ρομάνο «Μια Απέραντη Αγάπη – Ο τελευταίος πόλεμος στην Ελλάδα 1941-44», που αποτέλεσε τη βάση της ταινίας

Στη δεύτερη αυτή κατηγορία, ανήκει η περίπτωση του Ιταλού στρατιώτη Franco Romano, φοιτητή της Ιατρικής τη δεκαετία του ’40, που υπηρέτησε στην κατεχόμενη Ελλάδα, στο στρατόπεδο των Φιχτίων του Άργους. Υπέροχος άνθρωπος, γεμάτος αγάπη, ανιδιοτέλεια και καλοσύνη. Φρόντιζε τους ντόπιους με αυταπάρνηση και βοηθούσε, με όποιον τρόπο μπορούσε, όσους τον είχαν ανάγκη χωρίς διακρίσεις.

Μέσα στις στάχτες του πολέμου, η μοίρα έμελε να του προσφέρει την πιο όμορφη συνάντηση της ζωής του, εδώ στην Ελλάδα, όταν υπηρετώντας στο Άργος γνώρισε τον έρωτα της ζωής του, την Ευαγγελία του, μια όμορφη μοδιστρούλα, που την πρωταντίκρυσε να πλένει το πρόσωπό της μέσα στην αυλή του σπιτιού της, στο Άργος της μαύρης Κατοχής. Το γιασεμί της αυλής της έγινε έκτοτε ο σιωπηλός και μόνιμος μάρτυρας των γεμάτων αγάπη και νοσταλγία συναντήσεών τους. Χαιρόταν και τους αγκάλιαζε κι αυτό γλυκά με τη φυλλωσιά του. Και όπως εκείνο άνθιζε στη δροσιά της νύχτας, έτσι άνθιζε και μεγάλωνε η αγάπη τους σκορπώντας το άρωμά της, διαλύοντας τους φόβους και το μίσος του παρανοϊκού πολέμου.

Η πλατεία Αγίου Πέτρου στο Άργος το 1939 (gnoristetinellada.gr)

Το 1944, ο Franco Romano και η Ευαγγελία Τουμπάνου, μετά από πολλές περιπέτειες, παντρεύτηκαν και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Νίκο και τον Μπρούνο. Με τη λήξη του πολέμου όμως η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε την επιστροφή όλων των Ιταλών στρατιωτών στην πατρίδα τους, με αποτέλεσμα το ερωτευμένο ζευγάρι να χωριστεί αναγκαστικά. Έναν χρόνο μετά, το 1945, ο Φράνκο Romano επέστρεψε στην Ελλάδα και πήρε την οικογένεια του στην πατρίδα του, την Ιταλία.

Η οδός Κορίνθου στο Άργος το 1934 (argolika.gr)

Στην πορεία των χρόνων, ο Φράνκο και η Ευαγγελία έζησαν μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή που στηρίχτηκε σε εκείνη την πρώτη αγάπη τους, που γεννήθηκε κάτω από το ανθισμένο γιασεμί στο κατεχόμενο Άργος, μέσα στη φρίκη, στη δυστυχία και στα συντρίμμια του πολέμου. Απέκτησαν πέντε εγγόνια και έζησαν αγαπημένοι, πιστοί στους όρκους που έδωσαν, νέοι κάποτε… Απέδειξαν πως η αληθινή αγάπη νικά τον θάνατο, νικά τα μίση, τα εμπόδια και τα σκοτάδια που, πολλές φορές, η ζωή ορθώνει μπροστά στους ανθρώπους.

Δρόμος στο Άργος την περίοδο της Κατοχής (gnoristetinellada.gr)

Το 1998 η Ευαγγελία έφυγε από τη ζωή. Ο Φράνκο, πιστός στην υπόσχεσή τους, μέχρι πριν λίγα χρόνια ερχόταν στο Άργος και επισκεπτόταν το σπίτι με το γιασεμί, όπου είχε συναντήσει, στα χρόνια της κατοχής, τη μοναδική του αγάπη. Σταμάτησε να έρχεται μόνον όταν έφυγε κι εκείνος για το μεγάλο ταξίδι του, για να συναντήσει και πάλι την αγαπημένη του Ευαγγελία και να μην χωριστούν ποτέ ξανά.

Ο δρόμος από το Ναύπλιο προς το Άργος, 1922 (argolikivivliothiki.gr)

Η δημιουργία του φιλμ

Αυτή η πανέμορφη και ξεχωριστή ιστορία αγάπης υπήρξε η βασική πηγή για την έρευνα και τη δημιουργία της ταινίας των μαθητών, όπως αποτυπώνεται στο βιβλίο «Μια Απέραντη Αγάπη», που έγραψε ο ίδιος ο πρωταγωνιστής της, Φράνκο Ρομάνο. Το βιβλίο αποτελεί, πέρα από την ιστορία του ζευγαριού, και μια σπάνιας αξίας καταγραφή ιστορικών ντοκουμέντων και γεγονότων που αφορούν την κατοχή στο Άργος (1941-1944) καθώς και τη στάση των Ιταλών και Γερμανών στρατιωτών απέναντι στους δοκιμαζόμενους από την πείνα, τις κακουχίες και τις στερήσεις ντόπιους πληθυσμούς, όπως τα βίωσε ο ίδιος ο συγγραφέας του, ο Ιταλός στρατιώτης Φράνκο Ρομάνο.

Οι νεαροί κινηματογραφιστές δεν παρέλειψαν ν’ αποδώσουν τις δέουσες ευχαριστίες τους σε όσους βοήθησαν στην υλοποίηση του εγχειρήματός τους! «Το βιβλίο (εξαντλημένο σήμερα) παραχωρήθηκε ευγενικά από την Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού, μαζί με το αρχειακό υλικό που έχει διασωθεί για τον Φράνκο Ρομάνο, από τον Τάσο Τσάγκο. Ο Πέτρος Τούμπανος, ανιψιός της αείμνηστης και πολυαγαπημένης κας Ευαγγελίας Τουμπάνου, παραχώρησε ευγενικά φωτογραφίες από το οικογενειακό λεύκωμα που διατηρεί και γοήτευσε με τις αφηγήσεις του για τον Φράνκο και την Ευαγγελία, όπως τις άκουσε από τους ίδιους, αλλά και από τον δικό του πατέρα.

Η ταινία ντύθηκε με την υπέροχη μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Οι συντελεστές της είναι οι εξής: Ηλιάνα Ράπτη, Κούβαλης Βασίλης, Ρηγόπουλος Γιώργος, Καρκαζής Σπύρος, Πάλλης Νίκος, Ραφαήλ Χότζα, Παναγιώτα Συγίζη, Κωνσταντίνα Κατσικάρη, Μπρούνο Μύρτος (μαθητές), Τσίγκας Ηλίας, Δέδες Κώστας, Ντέμος Γιώργος, Προδρομίδου Κατερίνα, Αθανασάκος Δημήτρης και Πιστεύος Νίκος (Καθηγητές). Διευθυντής στο ΕΠΑΛ Άργους ο κ. Τσιπιανίτης Νίκος.

Ηλ. Ράπτη

Η σκηνοθέτιδα του φιλμ Ηλιάνα Ράπτη γεννήθηκε το 2002 και αποφοίτησε από τον Τομέα Ηλεκτρονικής και Ηλεκτρολογίας του 1ου ΕΠΑΛ Άργους. Είναι ενεργό μέλος της κινηματογραφικής ομάδας του σχολείου, συμμετείχε σε όλες τις δημιουργίες, ακόμα και ως αφηγήτρια. Στον ελεύθερο χρόνο της αγαπά να ασχολείται με τον κινηματογράφο, τον χορό και τη μουσική, ενώ επιθυμία της είναι να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη σκηνοθεσία. Της ευχόμαστε να συνεχίσει δημιουργικά, πάντα με επιτυχίες, και να εκπληρώσει τα όνειρά της!

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της ταινίας που μας γεμίζει υπερηφάνεια, ευγνωμοσύνη και χαρά για τους ταλαντούχους νεαρούς δημιουργούς της από το Άργος! Ας είναι αιώνια η μνήμη των αγαπημένων πρωταγωνιστών αυτής της θαυμάσιας ιστορίας, του Φράνκο και της Ευαγγελίας! Απολαύστε τη βραβευμένη ταινία των παιδιών, που περνά σε όλους μας το υπέροχο και διαχρονικό μήνυμα πως, σε πείσμα των καιρών, της βίας, της κακίας και κάθε αντιξοότητας, «Η αγάπη νικά!».

Η ταινία «Μία απέραντη Αγάπη – An Endless Love» στο Youtube:

Πηγές:
– Χρήστος Ράπτης, «Κόκκινο χαλί στις Κάννες για τα παιδιά από το Άργος», σε: in.gr
– «Μία απέραντη αγάπη / An endless love», σε: chaniafilmfestival.com
– «1ο Εργαστηριακό Κέντρο Άργους», σελίδα στο fb

kimintenia.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s