Οσίες Ολυμπία και Ευφροσύνη της Θερμής

11 Μαΐου

Η Οσία Ολυμπία και η Οσία Ευφροσύνη έζησαν τον 13ο αιώνα μ.Χ. και παρέδωσαν την ψυχή τους με μαρτυρικό θάνατο στις 11 Μαΐου του 1235. Η Οσία Ολυμπία γεννήθηκε από ευσεβείς γονείς που κατάγονταν από την Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας της ήταν ιερέας και η μητέρα της κόρη ιερέως. Από την Κωνσταντινούπολη, άγνωστο για ποιον λόγο, έφυγαν και κατοίκησαν στην Πελοπόννησο. Σε ηλικία δέκα ετών η Ολυμπία έχασε τους γονείς της και οι συγγενείς της την έστειλαν στο μοναστήρι των Καρυών της Θερμής, τη σημερινή Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ, όπου η τότε ηγουμένη Δωροθέα ήταν θεία της.

Η Οσία Ευφροσύνη

Σε ηλικία 19 ετών έγινε η Ολυμπία μοναχή και σε ηλικία 25 ετών, όταν εκοιμήθη η θεία της, έγινε ηγουμένη. Έπειτα από δέκα χρόνια, στις 11 Μαΐου του έτους 1235, πειρατές ήλθαν στη Μυτιλήνη και εισέβαλαν στο μοναστήρι. Όσες από τις τριάντα μοναχές πρόλαβαν διασκορπίστηκαν και ξέφυγαν από τη μανία τους. Οι περισσότερες όμως δεν πρόλαβαν να φύγουν και οι βάρβαροι τις κακοποίησαν βάναυσα.

Η Οσία Ολυμπία και οι 30 μοναχές που μαρτύρησαν μαζί της

Την ηγουμένη Ολυμπία και μια γερόντισσα, την Ευφροσύνη τις βασάνισαν φοβερά. Την Ευφροσύνη, αφού την κρέμασαν σε ένα δένδρο, την έκαψαν ζωντανή. Την Ολυμπία την έκαυσαν σ’ όλο της το σώμα με αναμμένες λαμπάδες και έπειτα διαπέρασαν μια πυρωμένη σιδηρόβεργα από τα αυτιά της. Τέλος, κάρφωσαν το βασανισμένο σώμα της με είκοσι καρφιά πάνω σε μια σανίδα και έτσι με τη σανίδα το ενταφίασαν μετά την αναχώρηση των πειρατών.

Οι νεοφανείς Άγιοι της Θερμής, Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη

Ο βίος και το μαρτύριο των δύο τούτων αγίων γυναικών έγιναν γνωστά κατά το έτος 1959 μ.Χ., όταν βρέθηκαν τα σεπτά λείψανα των νεοφανών αγίων της Θερμής, Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης και έγινε γνωστή με θείες αποκαλύψεις η ιστορία τους, όπως και οι τάφοι με τα σεπτά λείψανά Τους. Στον τάφο της Αγίας Ολυμπίας βρέθηκαν και τα είκοσι καρφιά με τα όποια την είχαν καρφώσει, όπως η ίδια είχε αποκαλύψει με τρόπο θαυμαστό σε ενύπνια σε πιστούς χριστιανούς της περιοχής. Μέρος των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Ολυμπίας βρίσκονται στην ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ στη Θερμή Λέσβου. Απότμημα του Ιερού Λειψάνου της βρίσκεται στην ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων.

Τα τίμια λείψανα της Οσίας Ολυμπίας στην ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ στη Θερμή Λέσβου

Ἀπολυτίκιον (Κατέβασμα) (Ἦχος δ’ – Ταχὺ προκατάλαβε)
Ὁσίως μονάσασα τῶν Καρυῶν τὴ Μονὴ ἐν ταύτῃ ἐνήθλησας, τῶν πειρατῶν τὴ χειρὶ κτανθεῖσα, θεόληπτε ὅθεν ἄρτι γνωσθεῖσα, ἐπινεύσει τὴ θεία, ἔδειξας Ὀλυμπία, τὴν σὴν ἄθλησιν πάσι, διὸ σὲ ὁσιομάρτυς Χριστοῦ μακαρίζομεν.

Έτερον Ἀπολυτίκιον (Ἦχος α’ – Τῆς ἐρήμου πολίτης)
Θεῶ ἀνατεθεῖσα ἐκ νεότητος πάνσεμνε, ἐμόνασας ὁσίως, καί ἀνδρείως ἐνήθλησας, διό ἐπιφανεῖσα μυστικῶς, ἐδήλωσας τήν ἄθλησιν τήν σήν, ἥν ὑμνοῦμεν Ὀλυμπία ἀσματικῶς βοῶντες Ὁσιομάρτυς, δόξα τῶ δεδωκότι σοι ἰσχύν δόξα τῶ σέ στεφανώσαντι, δόξα τῶ τοῖς Ἁγίοις Ἀθληταῖς, λαμπρῶς σέ ἀριθμήσαντι.

Η ιερά Μονή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη Θερμή Λέσβου

Πηγές: orthodoxia.online, saint.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s