Ανάμνηση του θαύματος των κολλύβων του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος

Οι Άγιοι Μεγαλομάρτυρες Θεόδωροι, Τήρων και Στρατηλάτης

Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός ο Παραβάτης, γνωρίζοντας ότι οι χριστιανοί καθαρίζονται με τη νηστεία στην πρώτη εβδομάδα της αγίας Σαρακοστής (γι’ αυτό την λέμε «καθαρά εβδομάδα»), θέλησε να τους μολύνει. Διέταξε λοιπόν, κρυφά, όλες οι τροφές στην αγορά να ραντισθούν με αίματα ειδωλολατρικών θυσιών.

Όμως με Θεία ενέργεια, εμφανίστηκε στον ύπνο του τότε Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Ευδοξίου, ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Θεόδωρος ο Τήρων και του φανέρωσε το συμβάν. Του παρήγγειλε δε να ενημερώσει όλους τους χριστιανούς, να μην αγοράσουν καθόλου τρόφιμα από την αγορά, αλλά ν’ αναπληρώσουν την τροφή, βράζοντας σιτάρι και τρώγοντας τα λεγόμενα «κόλλυβα», όπως αποκαλούσαν την τροφή αυτή στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Ευχάιτα του Πόντου. Έτσι και έγινε και ματαιώθηκε ο σκοπός του ασεβούς ειδωλολάτρη αυτοκράτορα.

Εκείνο το Σάββατο, ο ευσεβής λαός, που χάρη στην επέμβαση του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Θεοδώρου, διαφυλάχθηκε αμόλυντος στην καθαρά εβδομάδα, απέδωσε με ευλάβεια και κατάνυξη ευχαριστίες και τιμές στον προστάτη Άγιό του. Από τότε, γύρω στα μέσα του 4ου αιώνα, η Εκκλησία τελεί κάθε έτος την ανάμνηση αυτού του γεγονότος προς δόξαν Θεού και τιμή του μάρτυρα αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος. Η εορτή αυτή είναι κινητή με βάση το Πάσχα. Εορτάζεται κάθε χρόνο 43 ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα και συγκεκριμένα, το Σάββατο που ακολουθεί την Καθαρά Δευτέρα (Ψυχοσάββατο).

Πηγή: ekklisiaonline.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s