Οι άγιοι μάρτυρες Ελπιδηφόρος, Ακίνδυνος, Ανεμπόδιστος, Πηγάσιος και Αφθόνιος

2 Νοεμβρίου

Οι άγιοι μάρτυρες Ακίνδυνος, Ανεμπόδιστος, Ελπιδηφόρος, Πηγάσιος και Αφθόνιος ήταν όλοι αξιωματούχοι του Πέρση βασιλιά Σαπώρ του Β’. Επειδή ομολόγησαν ότι ήταν χριστιανοί, συνελήφθησαν και μαστιγώθηκαν σκληρά το έτος 330 μ.Χ. Έπειτα, τους έριξαν στις φλόγες μιας μεγάλης φωτιάς. Αλλά οι θερμές δεήσεις τους προς τον Θεό προκάλεσαν φοβερή θύελλα με βροχή, που έσβησε τη φωτιά.

Οι άγιοι πέντε μάρτυρες – Ι.Μ. Βατοπαιδίου
Άγιον Όρος (agiamarinaalykou.blogspot.com)

Αυτό προκάλεσε φόβο στους Πέρσες και στον ίδιο τον Σαπώρ, με αποτέλεσμα να αναβάλει τον θάνατο των γενναίων χριστιανών. Αλλά μετά από μερικές ημέρες, τους έφερε και πάλι στο κριτήριο. Αφού είδε ότι δεν μπορούσε να αλλάξει το χριστιανικό τους φρόνημα, αποκεφάλισε πρώτο τον Αφθόνιο.

Οι άγιοι Ακίνδυνος και Ανεμπόδιστος – Μονή της Χώρας, Κωνσταντινούπολη (agiamarinaalykou.blogspot.com)

Έπειτα, απευθυνόμενος στον Ελπιδηφόρο, του είπε να φανεί λογικός, σαν εγγράμματος που ήταν και μπορούσε να διακρίνει το ψέμα από την αλήθεια. Ο Ελπιδοφόρος του αποκρίθηκε ότι γι’ αυτό ακριβώς πιστεύει στο Χριστό, διότι Αυτός είναι «η οδός και η αλήθεια και η ζωή» (Ευαγγέλιο Ιωάννου, ιδ’ 6). Δηλαδή ο σωστός δρόμος, που οδηγεί στην απόλυτη αλήθεια και στην πραγματική και πηγαία ζωή, που αξίζει κανείς να πεθάνει γι’ αυτή. Η απάντηση του Ελπιδοφόρου εξαγρίωσε τον Σαπώρ και αμέσως αποκεφάλισε και εκείνον.

Οι άγιοι Ελπιδηφόρος και Αφθόνιος – Μονή της Χώρας, Κωνσταντινούπολη (agiamarinaalykou.blogspot.com)

Οι θυσίες αυτές ενθάρρυναν ακόμα περισσότερο τους υπόλοιπους, που παρέμειναν ακλόνητοι στην πίστη τους. Τότε ο Σαπώρ διέταξε να τους ρίξουν μέσα σε αναμμένο καμίνι. Έτσι, μαρτυρικά και ένδοξα, παρέδωσαν όλοι τη μακαρία ψυχή τους στον ζωοδότη Χριστό. Η μνήμη τους τιμάται στις 2 Νοεμβρίου.

Ο άγιος Πηγάσιος – Τοιχογραφία (fresco) Θεοφάνους
του Κρητός – Ι.Μ. Αγίου Νικολάου Αναπαυσά,
Μετέωρα (1527 μ.Χ.) (agiamarinaalykou.blogspot.com)

Ἀπολυτίκιον (Ήχος δ’ – Ταχύ προκατάλαβε)
Ακίνδυνον μέλψωμεν, συν Αφθονίω ομού, κλεινόν Ανεμπόδιστον, Ελπιδοφόρον στερρόν, Πηγάσιον ένδοξον ούτοι γαρ ακινδύνως, εξαφθόνου κρατήρας, πηγάζουσι τοις ελπίδι, αρραγεί προσιούσι, χαρίτων ανεμποδίστων, κρήνην θεόβρυτον.

Κοντάκιον (Ήχος δ’ – Ο υψωθείς)
Τη της Τριάδος καλλονή λαμπρυνθείσα, η πενταυγής των Αθλητών θεία φάλαγξ, τας των τυράννων ήμβλυνε δεινάς προσβολάς, άφθονον ακίνδυνον, ανεμπόδιστον χάριν, άπασι πηγάζουσα, τοις ελπίδι και πόθω, ενθέως προσιούσι δι’ αυτών, τω πάντων Κτίστη, Χριστώ τω Θεώ ημών.

Πηγή: orthodoxia.online

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s