«Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς» μια φράση, μια ιστορία..

«Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς»… μια φράση που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάποια στιγμή ακούσει ή χρησιμοποιήσει. Πόσοι όμως γνωρίζουμε την ιστορία της καθώς και ότι ταξίδεψε ως την εποχή μας από τον γέρο του Μοριά, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη;

Ας δούμε λοιπόν πότε και με ποια αφορμή πρωτοειπώθηκε η φράση αυτή..

Μια μέρα που είχαν καθορίσει οι οπλαρχηγοί να κάνουν σύναξη για ν’ αποφασίσουν πώς θα έστηναν καρτέρι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν, επειδή από κάποιο κοντινό χωριό θα περνούσαν Αρβανίτες, ένα από τα παλικάρια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη αργούσε να έρθει.

Κι αυτός ήταν ένας παπάς, ο Λευτέρης, που είχε παρατήσει τα τελετουργικά του καθήκοντα και είχε αφιερωθεί στον άγιο αγώνα της απελευθέρωσης της πατρίδας του από τους άπιστους εχθρούς.

Εκεί που ήταν έτοιμος ο Κολοκοτρώνης να δώσει εντολή στο ασκέρι του να ξεκινήσει, φάνηκε από μακριά να ‘ρχεται τρέχοντας κι ο παπα-Λευτέρης.

Σε ερώτηση του Γέρου γιατί άργησε, αυτός απάντησε πως καθώς περνούσε απ’ το χωριό, είδε τη χήρα του κακομοίρη του Θανάση που σκοτώθηκε, να προσπαθεί να ζευγαρώσει το χωραφάκι της, αλλά της ήταν αδύνατο. «Τότε τη λυπήθηκα και κάθισα να τη βοηθήσω», απολογήθηκε..

«Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς θα είσαι», του αποκρίθηκε τότε ο Κολοκοτρώνης κι έδωσε εντολή να ξεκινήσουν.

Πηγή: Τάκης Νατσούλης, «Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις», Σμυρνιωτάκης Εκδοτική, σε: argolikeseidhseis.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s