Το παραδοσιακό κυπριακό σπίτι στο Παραλίμνι

Το «Παραδοσιακό κυπριακό σπίτι» βρίσκεται στο παλαιό κέντρο του Παραλιμνίου επαρχίας Αμμοχώστου, επί της οδού Αγίας Μαρίνας αριθ. 5. Είναι κτίσμα του 19ου αιώνα, το οποίο ανακαινίσθηκε με φροντίδα, προκειμένου να διατηρεί τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Πρόκειται για παραδοσιακή κατοικία προσανατολισμένη με τον ηλιακό προς το νότο. Αποτελείται από το δίχωρο δωμάτιο, ένα μικρότερο δωμάτιο με καμάρα και τον ηλιακό με δύο καμάρες.

Στο κέντρο της αυλής υπάρχει πηγάδι και περίφραξη. Το 2010 η οικοδομή αναπαλαιώθηκε, οπότε προστέθηκαν ένα τρίτο δωμάτιο σε συνέχεια του ηλιακού, καθώς και υπόστεγα στην ανατολική και δυτική πλευρά της αυλής, εγκαταστάσεις υγιεινής και μηχανοστάσιο στο υπόγειο. Ο ηλιακός διαθέτει δύο πετρόχτιστες καμάρες και μια πέτρινη κολώνα στο μέσον. Το δίχωρο δωμάτιο έχει την καθαρά παραδοσιακή μορφή με την πετρόχτιστη μεγάλη καμάρα στο μέσο, ένα παράθυρο ψηλά στο βόρειο τοίχο, την πόρτα και δύο παράθυρα αριστερά και δεξιά στο νότιο τοίχο.

Σε ολόκληρο το βόρειο τοίχο ψηλά καθώς και στο μέσο ανατολικό και δυτικό τοίχο έχει την εντοιχισμένη γύψινη σουβάντζα. Το μικρό δωμάτιο έχει στο μέσο πετρόκτιστη καμάρα και μία πόρτα μόνο, χωρίς παράθυρα και μια μικρή εντοιχισμένη γύψινη σουβάντζα αριστερά της εισόδου. Το νέο δωμάτιο που έχει προστεθεί έχει την είσοδό του στον ηλιακό, μία πόρτα και δύο παράθυρα προς τη μεριά της αυλής. Στους τοίχους δημιουργήθηκαν προθήκες για τα εκθέματα. Τα υπόστεγα έχουν κατασκευαστεί από ξύλινες κολώνες και δοκούς.

Ξεχωριστή ομορφιά προσθέτουν στο κτίσμα οι παραδοσιακές καμάρες και τα τοπικά άνθη που στολίζουν την αυλή του. Οικιακά σκεύη και εργαλεία καλλιέργειας, που χρησιμοποιούνται από τις αγροτικές οικογένειες της περιοχής, εκτίθενται στα τρία δωμάτια του σπιτιού καθώς και στο χώρο της αυλής. Μέσα από την αρχιτεκτονική του και τα εκθέματα μπορεί κάποιος να μελετήσει τις ρίζες της ζωής και την παράδοση που συνδέθηκαν με τις καθημερινές ασχολίες των κατοίκων.

Το παραδοσιακό υλικό είναι δωρεά των δημοτών του Δήμου Παραλιμνίου. Η συλλογή και ταξινόμηση έγιναν με βάση τα δημιουργήματα της λαϊκής κυπριακής τέχνης. Τα εκθέματα έχουν ποικίλη ηλικία: τα περισσότερα χρονολογούνται γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα, αρχές του 20ού. Όλα τα αντικείμενα είναι αριθμημένα και οι λεπτομέρειες βρίσκονται στον κατάλογο. Το σπίτι λειτουργεί ως μουσείο, ενώ διατίθεται και για την τέλεση γάμων, σε ζευγάρια που επιθυμούν έναν παραδοσιακό χαρακτήρα για το γάμο τους.

The traditional cypriot house

The traditional cypriot house is located in the old center of Paralimni in the destrict of Ammochostos. It was built in the 19th century and has been carefully renovated to maintain its distinctive character. It’s traditional arches together with the local flowers planted in its foreyard make the house particularly beautiful. Household utensils and farming tools used by a typical rural family of the region are in display in the three rooms of the house as well as in the courtyard. The house apart from serving as museum is at the disposal of couples wishing to have a traditional backdrop to their wedding.

Πηγή: paralimni.org.cy, visitfamagusta.com.cy

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s