Ο Τάφος της Παναγίας στη Γεσθημανή

Παναγία Ιεροσολυμίτισσα

Ο τόπος όπου ετάφη η Παναγία μας, ο Κήπος της Γεσθημανής, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα στα Ιεροσόλυμα και δεύτερο ιερότερο τόπο μετά τον Πανάγιο Τάφο. Η ευρύτερη περιοχή της Γεσθημανής πήρε το όνομά της από τις πολλές ελιές που υπήρχαν εκεί. Στο μνημείο του Τάφου της Παναγίας φυλάσσεται και η θαυμαστή εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας. Μέσα στον Κήπο της Γεσθημανής διαδραματίστηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα πριν από τη Σταύρωση του Ιησού Χριστού. Επίσης, εκεί βρίσκεται η Χρυσή Πύλη η οποία παραμένει κλειστή και λέγεται ότι θα ανοίξει όταν στην περιοχή θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία. Από αυτή την Πύλη, πέρασε ο Χριστός πάνω στο γαϊδουράκι κατά την είσοδό του στα Ιεροσόλυμα την Κυριακή των Βαΐων.

Για αυτό λένε πως οι Εβραίοι της περιοχής, χτίζουν τα κοιμητήριά τους «κοιτάζοντας» προς αυτή την πλευρά, έτσι ώστε την ώρα της Κρίσεως να είναι οι πρώτοι που θα αναστηθούν. Ο τάφος της Γεσθημανή (ή αλλιώς το Πάνσεπτο Θεομητορικό Μνήμα της Γεσθημανής) μαζί με τον Κήπο της που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους των Ελαιών, προσεγγίζουν ακόμη και αλλόθρησκους οι οποίοι κάνουν τάματα προσκυνώντας τον Τάφο της Παναγίας. Απέναντι από αυτό το σημείο βρίσκεται και ο Ναός του Αγίου Στεφάνου του Πρωτομάρτυρα, ο οποίος πήρε το όνομά του επειδή ήταν ο πρώτος που μαρτύρησε όταν υποστήριξε ότι ο Ιησούς Χριστός ήταν ο Μεσσίας.

Ο Κήπος της Γεσθημανής

Ο Κήπος της Γεσθημανής συνδέεται με τα γεγονότα της Μεγάλης Πέμπτης και τα Άγια Πάθη, αφού είναι ο τόπος, απ’ όπου ξεκίνησε το μαρτύριο του Χριστού, όταν προδόθηκε από τον Ιούδα. Σύμφωνα με την παράδοση, μετά το Μυστικό Δείπνο, ο Χριστός πήγε στο όρος των Ελαιών όπου προσευχήθηκε τρεις φορές και έπειτα δέχτηκε το φιλί του Ιούδα. Το μέρος αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς από αυτό το σημείο ξεκίνησε ο δρόμος του Μαρτυρίου για το Χριστό και από εδώ μετέστη το Πάνσεπτο Σώμα της Παναγίας κατά την τρίτη ημέρα προς την Ουράνιο Βασιλεία.

Ο τάφος της Παναγιάς είναι χτισμένος μέσα σε σπηλιά και για να εισέλθει κάποιος στον εσωτερικό του χώρο θα πρέπει να κατέβει 48 σκαλιά. Στα σκαλοπάτια υπάρχουν τα παρεκκλήσια των Αγίων και δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης και του Αγίου μνήστορος Ιωσήφ. Κατεβαίνοντας προς το ναό, συναντά κανείς άλλα δυο παρεκκλήσια. Το ένα είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση, διακόνησε στο Ναό της Παναγίας και το άλλο, στον Άγιο Στέφανο τον Πρωτομάρτυρα. Σύμφωνα με τον Ιερομόναχο Ευφρόσυνο, διακονητή του Τάφου της Παναγίας: «Το μέρος αυτό είναι το μοναδικό από τα προσκυνήματα που δεν καταστράφηκε ανά τους αιώνες, γιατί ήταν κάτω από τη Γη».

Η είσοδος του Τάφου της Παναγίας

Ο Ναός έχει 30 μ. μήκος και 8 μ. πλάτος. Είναι λαξευμένος σε τετράγωνο βράχο, με κοίλωμα ενός μέτρου. Το κυρίως προσκύνημα, που είναι ο τάφος της Παναγίας, βρίσκεται μέσα σε ένα λιθόκτιστο κουβούκλιο ύψους 2 μ., μήκους 3 μ. και πλάτους 4 μ. και είναι λαξευμένος σε λίθινο βράχο. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του, σώζεται όπως ήταν ο αρχικός τάφος. Στο εσωτερικό του μέρος οι πιστοί αφήνουν τα ονόματα των αγαπημένων τους που είναι γραμμένα σε ένα μικρό χαρτί, ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο η Παναγιά θα τους προστατεύσει. Καθημερινά τελείται Θεία Λειτουργία μέσα στον τάφο της Παναγίας από τους Ορθοδόξους. Οι Αρμένιοι τελούν έξω από το μνημείο τη Θεία Λειτουργία, καθώς τα περισσότερα δικαιώματα στον Ναό τα έχουν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Οι χρόνιες διαμάχες μεταξύ των δογμάτων για το ποιος θα αποκτήσει τα περισσότερα δικαιώματα σε όλα τα προσκυνήματα, είχε ως αποτέλεσμα να μοιραστούν δικαιώματα σε όλους. Έτσι, τη μία ημέρα πλήρη δικαιώματα στον Ναό της Γεσθημανής έχουν οι Ορθόδοξοι και την άλλη, οι Αρμένιοι. Ακόμα και για τον τάφο υπάρχουν δυο λουκέτα, όπως υπάρχουν και πολλές εικόνες από τις οποίες κάποιες ανήκουν στους Ορθοδόξους και κάποιες άλλες στους Αρμένιους. «Οι Αρμένιοι το δικαίωμα αυτό το απέκτησαν με δόλιο τρόπο το 1813», λέει ο Ιερομόναχος Ευφρόσυνος.

Στο πάνω μέρος του Ναού έχουν τοποθετηθεί πάνω από 300 καντήλια, προσφέροντας στους προσκυνητές, που φτάνουν από όλο τον κόσμο, ένα καταπληκτικό θέαμα. Στην δεξιά πλευρά του τάφου υπάρχει το Καθολικό του Ιερού Ναού των Ορθοδόξων, στο οποίο βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας. «Ο άγιος Παΐσιος, που είχε δει πολλές φορές την Παναγία στον ύπνο του, είχε πει ότι η εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας απεικονίζει το “πραγματικό” πρόσωπο της Παναγίας, μοιάζει δηλαδή περισσότερο από όλες τις άλλες, με την πραγματική της μορφή», λέει ο Ιερομόναχος Ευφρόσυνος. Θεωρείται θαυματουργή και την προσκυνούν πιστοί από όλα τα δόγματα. Δεν είναι λίγοι οι μουσουλμάνοι που καταφθάνουν κάθε χρόνο στα Ιεροσόλυμα και προσεύχονται στην εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας για να εισακουστούν οι προσευχές τους.

Πηγή: orthodoxia.online

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s