Τοπίο από όνειρο στη μαγευτική Γέρα

Μυτιλήνη, Γέρα 1977

«Κοίταζαν ανάμεσα απ’ τα λιόδεντρα
τα χαλίκια της ακτής να βγάζουνε ασημένιες άχνες»

Τάσος Αθανασιάδης, «Η Αίθουσα του Θρόνου»
Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 1969

Ο Κόλπος της Γέρας

Ο κόλπος της Γέρας, έργο του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ

Ένα μαγευτικό αλλ’ όχι και τόσο εξερευνημένο τοπίο της Λέσβου είναι ο κόλπος της Γέρας. Ο μικρότερος σε έκταση από τους δύο κόλπους που έχει το νησί. Κρύβει πολλές εκπλήξεις και γι’ αυτό δεν είναι γνωστό στον πολύ κόσμο. Όσοι τον έχουν επισκεφτεί γνωρίζουν περιμετρικά τα πανέμορφα χωριά, τα γραφικά λιμανάκια, τις ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα με τα ψαρικά και τις τοπικές γεύσεις, τα ξεχωριστά εξοχικά σπίτια, γνωστά στην ντοπιολαλιά ως «κατούνες». Ο ελαιώνας αγγίζει τα αλμυρά νερά δίνοντας έναν μαγικό αντικατοπτρισμό.

«Ελαιώνες κι αμπέλια μακριά ως τη θάλασσα
Κόκκινες ψαρόβαρκες πιο μακριά ως τη θύμηση
Έλυτρα χρυσά του Αυγούστου στον μεσημεριάτικο ύπνο»

Οι στίχοι ανήκουν στον Οδυσσέα Ελύτη, του οποίου η μητέρα είχε καταγωγή από τα χωριά της Γέρας, και περιγράφουν το μαγευτικό τοπίο αυτής της ξεχωριστής περιοχής, όπου ο ποιητής πέρασε τα περισσότερα παιδικά και νεανικά καλοκαίρια του.

Παράκτιες λιμνοθάλασσες, ποτάμια, ρέματα, καλαμιώνες, έλη γλυκού νερού προσελκύουν πολλά πουλιά και τους φυσιολάτρες, που θαυμάζουν την ποικιλομορφία της φύσης. Αμέτρητες μικρές και μεγάλες παραλίες -άλλες φανερές και άλλες καλά κρυμμένες- υπάρχουν περιμετρικά. Το μεγαλύτερο βάθος του κόλπου βρίσκεται στο στόμιο και αγγίζει τα 30 μέτρα.

Στον Κόλπο της Γέρας βρίσκεται βυθισμένη η αρχαία πόλη Ιέρα, που κατά πάσα πιθανότητα έδωσε το όνομα της στην περιοχή (Ιέρα: Γέρα). Ο κόλπος της Γέρας είναι γνωστός και για τα νόστιμα ψάρια του, τη γνωστή παπαλίνα, τη σαρδέλα, τα λιθρίνια, τη μουρμούρα, τις σουπιές, τα καλαμάρια. Άλλωστε είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι οι Ρωμαίοι στα «λουκούλεια» γεύματά τους στη Ρώμη φρόντιζαν να έχουν θαλασσινά από τον Κόλπο της Γέρας.

Η Γέρα σε παλαιά καρτ ποστάλ

Οι επισκέπτες μπορούν από την Κουντουρουδιά ή από το Πέραμα να επιβιβαστούν στα γραφικά ξύλινα καΐκια, τις «γκαζολίνες» που μεταφέρουν επιβάτες καθώς και μηχανάκια από το ένα λιμάνι στο άλλο. Μία διαδρομή που γίνεται συνεχώς όλες τις ημέρες με μικρό κοστολόγιο. Σε συνεννόηση με τους καπετάνιους μπορεί να ναυλωθεί η βάρκα για εκδρομή και επίσκεψη σε ωραία μέρη του Κόλπου, αλλά και εκτός αυτού, στον Άγιο Ερμογένη, στο Τάρτι κ.ά.

Ξεχωριστή ομορφιά έχουν τα νησάκια που βρίσκονται μέσα στον Κόλπο: ο Άγιος Βασίλειος που βρίσκεται απέναντι από τον οικισμό Πύργοι, το βρωμονήσι, ο Καλόγερος. Αλλά το εντυπωσιακότερο νησί είναι ο Άγιος Ισίδωρος, που βρίσκεται κοντά στο Πέραμα με το χτισμένο ξωκλήσι και τη δυνατότητα για πικ-νικ. Από εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει τους μοναδικούς χρωματισμούς του Κόλπου της Γέρας!

Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως είναι οι δύο σπηλιές που μέσα τους υπάρχουν μικρές παραλίες. Το πιο εντυπωσιακό με αυτές τις μικρές σπηλιές είναι η διαφορετική οπτική του ηλιοβασιλέματος. Οι βράχοι της σπηλιάς σχηματίζουν ένα κάδρο, και μέσα βλέπεις το ηλιοβασίλεμα με τα νερά του κόλπου ως κάτοπτρο. Κάθεσαι στα αμέτρητα κοχύλια που υπάρχουν, αντί για άμμο, και απολαμβάνεις τη μαγική εικόνα. Στις σπηλιές το νερό που αναβλύζει μέσα στη θάλασσα είναι γλυκό.

Πηγή: stonisi.gr, ieragera.blogspot.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s