Ο Άγιος νεομάρτυρας Αντώνιος ο Αθηναίος

5 Φεβρουαρίου

«Σφαγείς ο Aντώνιος ώσπερ η οις,
Xριστώ παρέστη ακολουθούντ’ ως οις»

Ο Άγιος Νεομάρτυρας Αντώνιος γεννήθηκε στην Αθήνα, το έτος 1754 μ.Χ., από φτωχούς αλλά ευσεβέστατους γονείς, τον Μήτρο και την Καλομοίρα. Στην ηλικία των δώδεκα ετών αποφάσισε να γίνει έμμισθος δούλος σε κάποιους Αρβανίτες Τούρκους της Αθήνας, προκειμένου να βοηθήσει οικονομικά του γονείς του.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, πουλήθηκε σε αγαρηνούς εμίρηδες της Πελοποννήσου, οι οποίοι αποπειράθηκαν μάταια να τον εκτουρκέψουν υποβάλλοντάς τον σε διάφορα βασανιστήρια. Τελικά τον πήραν μαζί τους στο Δούναβη προτού τον πουλήσουν εκ νέου. Μεταπωληθείς πέντε φορές σε σκληρότερους αφέντες, σε διαφόρους τόπους, ο Αντώνιος παρέμενε πάντοτε, με πνευματική ανδρεία και γενναιότητα ψυχής, πιστός στην πατρώα ευσέβεια.

Τελικά, ο Θεός ευδόκησε να πουληθεί ο Άγιος για τετρακόσια γρόσια σε έναν ορθόδοξο Χριστιανό μεταξουργό της Κωνσταντινουπόλεως. Εκεί ο Αντώνιος εξομολογήθηκε σε έναν πνευματικό και μετέλαβε τα Άχραντα μυστήρια στον Άγιο Νικόλαο στο Τζιουμπαλί, προκειμένου να στερεωθεί καλύτερα στην πίστη και στην πνευματική ζωή, συμμετέχοντας πλέον άφοβα στα μυστήρια της Εκκλησίας μας.

Ένα βράδυ, ο Άγιος είδε στον ύπνο του ένα θεόσταλτο όνειρο, που τον ενημέρωσε για το επικείμενο Μαρτύριό του, γεγονός που χαλύβδωσε την πίστη του. Είδε στο όνειρό του μια όμορφη γυναίκα που του υποσχέθηκε να τον βοηθήσει σε κάθε κίνδυνο και να μη φοβηθεί, αλλά να μένει ανδρείος. Το όνειρό του αυτό το διηγήθηκε στην κυρά του και αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο να μαρτυρήσει και η Παναγία μας ή κάποια Αγία της Πίστεώς μας του έδινε κουράγιο και θα τον προστάτευε.

Την επομένη λοιπόν ημέρα, στο εργαστήριο όπου δούλευε, αναγνωρίσθηκε από κάποιον Τούρκο, που κάποτε στο παρελθόν τον είχε αγοράσει ως δούλο, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι, ενώ είχε προηγουμένως δεχθεί, τώρα αποκήρυσσε τον Ισλαμισμό. Επιστράτευσε μάλιστα αρκετούς ψευδομάρτυρες για να στηρίξει τα λεγόμενά του. Όλοι μαζί όρμησαν κατά πάνω του χτυπώντας τον ανηλεώς. Εν συνεχεία δε, τον οδήγησαν δέσμιο στον κριτή της Ρούμελης (Rumeli) Μουράτ Μουλάν, δίνοντας μαρτυρία για αυτόν, ότι πραγματικά είχε εκτουρκιστεί.

Το μαρτύριο του Αγίου Αντωνίου

Ο κριτής, άλλοτε με κολακείες και άλλοτε με απειλές, προσπάθησε να τον κάνει ν’ αλλαξοπιστήσει. Τότε ο Άγιος Αντώνιος, σκεφτόμενος τα λόγια του Κυρίου που είπε «όποιος με αρνηθεί μπροστά στους ανθρώπους, θα τον αρνηθώ κι εγώ μπροστά στον πατέρα μου», του απάντησε: «Μην νομίζεις ότι θα καταφέρεις να με αποτρέψεις από την πίστη μου στον Χριστό με τα φοβερίσματά σου. Γι’ αυτό βασάνισε, μαστίγωσε και κατά τεμάχισε το σώμα μου και επινόησε και κανέναν άλλον καινούργιο και φοβερότερο θάνατο, επειδή περισσότερο υπάρχει περίπτωση εσύ να γίνεις Χριστιανός παρά εγώ να αρνηθώ τον Χριστό και να μην ομολογώ Αυτόν Υιόν του Θεού και αληθινό Θεό».

Ο κριτής συγκινημένος από την παρρησία του Νεομάρτυρα, προσπάθησε να τον αθωώσει. Επειδή όμως φοβήθηκε τους ψευδομάρτυρες, τον απέστειλε στον βεζίρη Μεχμέτ Πασά, αφού του διεμήνυσε τα περί της αθωότητας του Αγίου. Ο βεζίρης, πεισθείς για την αθωότητα του νέου, για ν’ αποφύγει την οργή του πλήθους, έδωσε εντολή να τον φυλακίσουν. Όμως το μαινόμενο πλήθος κατηγόρησε τον βεζίρη στον σουλτάνο Χαμίτ τον Α’ (1774-1789) για δωροδοκία και έτσι εκείνος έδωσε εντολή ν’ αποκεφαλίσουν τον Άγιο.

Προσερχόμενος στον τόπο του μαρτυρίου, είπε: «Κύριε στα χέρια σου αφήνω το πνεύμα μου». Τότε ο δήμιος τον χτύπησε τρεις φορές με το σπαθί, για να τον βασανίσει περισσότερο και στο τέλος τον έσφαξε σαν αρνί. Έτσι, ο Μάρτυρας του Χριστού δέχθηκε το αμαράντινο στέφανο της δόξας, αποκεφαλισθείς το έτος 1774, ημέρα Τετάρτη, στην περιοχή Ακ-Σεράι της Κωνσταντινουπόλεως. Οι Χριστιανοί αγόρασαν το λείψανό του για εβδομήντα γρόσια και με μεγάλη ευλάβεια, εν πομπή, το ενταφίασαν στην Ζωοδόχο Πηγή Κωνσταντινουπόλεως (Μπαλουκλί).

Η Αθήνα το 1810

Απολυτίκιο Αγίων Νεομαρτύρων (Ἦχος γ’ – Θείας πίστεως)
Νέοι Μάρτυρες, παλαιάν πλάνην, καταστρέψαντες, ὕψωσαν πίστιν, τῶν ᾽Ορθοδόξων, καί στερρῶς ἠγωνίσθησαν τήν γάρ ἀνόμων θρησκείαν ἐλέγξαντες, ἐν παρρησίᾳ Χριστόν ἀνεκήρυξαν, Θεόν τέλειον. Καί νῦν ἀπαύστως πρεσβεύουσι, δωρήσασθαι ἡμῖν τό μέγα ἔλεος.

Πηγή: saint.gr, diakonima.gr, orthodoxianewsagency.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s