«Χιόνια στο Καμπαναριό», το χριστουγεννιάτικο τραγούδι που έγραψε ένας οδοντίατρος!

Μικρό χωριό Ευρυτανίας

Ο Στέλιος Σπεράντσας υπήρξε κορυφαίος καθηγητής οδοντιατρικής, αλλά το πάθος του ήταν η παιδική λογοτεχνία και η ποίηση. Αφιέρωσε τη ζωή του στη συγγραφή παιδικών ποιημάτων, λογοτεχνικών βιβλίων και τραγουδιών. Ένα από τα πιο διαχρονικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια, το «Χιόνια στο Καμπαναριό» είναι δημιουργία του πολυπράγμονα επιστήμονα, που κατάφερε να «παντρέψει» τις δυο μεγάλες του αγάπες, την οδοντιατρική και τη λογοτεχνία.

Ο Στέλιος Σπεράντσας γεννήθηκε στη Σμύρνη, το 1888. Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανακηρύχτηκε διδάκτορας το 1915, ενώ παράλληλα προσέφερε τις ιατρικές του υπηρεσίες στον στρατό ως το 1922. Εκείνη τη χρονιά διορίστηκε στο αντιφυματικό νοσοκομείο «Σωτηρία» ως διευθυντής ακτινολογικού. Ήταν απίστευτα φιλομαθής και πήρε και δεύτερο πτυχίο Οδοντιατρικής. Μετά την αποφοίτησή του ταξίδεψε στο Παρίσι, όπου πήρε την ειδικότητα της Ορθοδοντικής και το 1933 εξελέγη καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στέλιος Σπεράντζας (1888-1962)

Παράλληλα με την επαγγελματική του εξέλιξη, καλλιεργούσε και τις συγγραφικές τους ικανότητες. Τα πρώτα ελπιδοφόρα δείγματα γραφής του ήρθαν το 1901, μέσα από την έκδοση της πρώτης ποιητικής του συλλογής «Ιάδες Αύραι», ενώ νωρίτερα μέσα στο ίδιο έτος είχε τιμηθεί με το Α’ βραβείο για την συγγραφή του ύμνου του Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου, με το ψευδώνυμο «Απηλιώτης». Τον ύμνο μελοποίησε ο Σμυρνιός μουσικός, Δήμος Μιλανάκης.

Ο Στέλιος Σπεράντσας εξέδωσε ποιητικές και λογοτεχνικές συλλογές καθώς και μια επιστημονική μελέτη για τον Λόρδο Βύρωνα. Το θρησκευτικό στοιχείο είναι έντονο σε όλα του τα έργα. Ήθελε μέσα από αυτά να διαμορφώνονται άρτιοι χαρακτήρες που θα είχαν ως βάση τις θρησκευτικές αρχές και θα διέδιδαν στις νέες γενιές την ιστορία του τόπου.

Το 1926, όταν εκδόθηκε το βιβλίο «Παιδικόν Θέατρον» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, το όνομα του Στέλιου Σπεράντσα ήταν ισάξιο με του Βασίλη Ρώτα και της Αντιγόνης Μεταξά, με αναφορές του Ξενόπουλου στο έργο του Σμυρναίου ποιητή και συγγραφέα. Επηρεασμένος από το κλίμα της εποχής, αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξέδωσε το βιβλίο «Η Σκηνούλα μας». Το 1948, με τις μνήμες του ελληνοϊταλικού πολέμου να είναι νωπές, προσπάθησε να παρουσιάσει με παιδική γλαφυρότητα τις ένδοξες στιγμές της μάχης, με σκοπό να συμβάλει ενεργά με το έργο του στην διαπαιδαγώγηση των μικρών αναγνωστών του.

Πέθανε στην Αθήνα, στις 8 Ιουνίου 1962. Το γνωστότερο μελοποιημένο ποίημα του Στέλιου Σπεράντσα είναι το χριστουγεννιάτικο «Χιόνια στο Καμπαναριό» σε μουσική του Ευάγγελου Καραηλία:

Χιόνια στο καμπαναριό

Χιόνια στο καμπαναριό
που Χριστούγεννα σημαίνει
Χιόνια στο καμπαναριό
ξύπνησε όλο το χωριό!
Ντιν ντιν νταν ντιν ντιν νταν
Ντιν ντιν νταν ντιν ντιν νταν ντιν νταν.

Κι όλοι παν’ στην εκκλησιά
το Χριστό να προσκυνήσουν
Κι όλοι παν στην εκκλησιά
λάμπει απόψε η Παναγιά!
Ντιν νταν ντιν ντιν νταν
Ντιν ντιν νταν ντιν ντιν νταν ντιν νταν.

Στην ολόφωτη εκκλησιά
ώρα πια κι εμείς να πάμε
Στην ολόφωτη εκκλησιά
με καθάρια φορεσιά.
Ντιν ντιν νταν ντιν ντιν νταν
Ντιν ντιν νταν ντιν ντιν νταν ντιν νταν.

Κι ας τραβήξουμε μπροστά
μ’ αναμμένα φαναράκια
Κι ας τραβήξουμε μπροστά
τυλιγμένοι στα ζεστά.
Ντιν ντιν νταν ντιν ντιν νταν
Ντιν ντιν νταν ντιν ντιν νταν ντιν νταν.

Καλά Χριστούγεννα! Χρόνια πολλά!

Πηγή: simeiakairwn.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s